≫ 

Došla je na gej paradu u Beograd i poručila "Good night macho pride" (FOTO)

Aktivisti traže donošenje zakona o istopolnim partnerstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV

  • 5

Pripadnici LGBT populacije prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolnim partnerstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV. Učesnici Parade ponosa su u dobrom raspoloženju i uz zvuke muzike krenuli u protestnu šetnju ka Studentskom trgu.

LGBT zajednica osudila izmene u Zakonu o matičnim knjigama: To je kršenje ljudskih prava

Rok 10 dana da se otklone sporni delovi udžbenika koji diskriminišu LGBT populaciju

Na vetru su se vijorile prepoznatljive zastave Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Govorilo se o zakonodavnim nepravdama koje zahtevaju da država otkloni i olakša život pripadnicima LGBT populacije kao ravnopravnim građanima Srbije.

Bilo je transrodnih osoba Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Parada se održava pod sloganom "Matičarka, normalno" baš zbog toga što je, smatraju, država zakonski neuređena kada su u pitanju transrodne osobe, koje su primorane da medicinski promene pol kako bi dobile dokumenta s drugim identitetom.

Neki su došli samo da podrže gej prijatelje Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Aktivisti ističu i to da niko ko je počinio zločin iz mržnje u Srbiji, nije za to delo krivično odgovarao.

Učesnik sa lepezom u upečatljivim bojama Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Svi oni traže donošenje zakonskog okvira, kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

Apsolutno su protiv bilo kakvog nasilja Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava", navodi se u saopštenju.

Neki su poželeli "Laku noć Mačo prajdu" Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tokom jula širom sveta se obeležava Mesec ponosa u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demonstracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD, a centralni događaj je Parada ponosa.

Parada nije mogla da prođe bez srpskih zastava Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA