≫ 

Projekat 54 fontane u Beogradu počeo da se ostvaruje, prvu dobio Zemun (FOTO)

Tokom ove godine u planu je da se postavi još nekoliko fontana i savremenih skulptura

  • 10

Projekat 54 fontane u Beogradu počeo je da se realizuje. Danas je puštena u rad fontana i česma koja se nalazi na raskršću ulica Gospodske i Lagumske u pešačkoj zoni centralnog Zemuna.

Time je ovaj javni prostor upotpunjen i oplemenjen sadržajem koji je tu bio planiran, a Zemun i Beograd dobili su još jednu vrednu savremenu skulpturu u javnom prostoru.

Beograd će dobiti 54 fontane! Evo gde će se tačno nalaziti

- Ova fontana je mnogostruko umetničko i urbano dostignuće koja kroz izražajnost postavljenog stuba, kvadratne osnove i izvora iz kojih se voda sliva daje signal prolaznicima da treba da predahnu i u tome ih navodi da polgedaju prema Gardošu koji se sagledava kroz Lagumsku ulicu - kaže Nikola Šuica, profesor na FLU.

Fontana u Zemunu, Foto: Promo

Urađena je u aranđelovačkom mermeru plavi tok. Za ovu vrstu meremera geološka svojstva promena boje su svojevrsna zagonetka, gruba i rudimentarna svetlosiva pod nalivanjem i protokom vode dobija i simbolično plavetilo.

Pitanje mementa za rimski Zemun za nekdašnji Taurunum je i ostvarenje koje je izuzetno izražajnom sinergijom sačinio Dušan Petrović, profesor vajatrsva nabeogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Povezavši se za idejom spomeničkog mementa slojevima naselja, ideja raskršća, i civilizaicjske antičke pozadine naseobine ispod brda Gardoš i kraj Dunava poprima značajnu strukturu.

Petrović koji se bavi izražajnošću primarnih svojstava prirodnih materijala za svoje obrade kako drveta, tako i kamena i minerala, je među najuglednijim vajarima u Srbiji, dobitnik i nagrade za umetničku inovaciju Ivan Tabaković, Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ovo je prva od 54 fontane, Foto: Promo

U ovom zamišljenom i za građane i posetioce funkcionalnom spomeniku, uspeo je da ostvari splet mermera plavi tok i brižljivo centriranih mesinganih malenih izvorišta za proticanje vode na svim nivoima strukture. Forma arhitektoničnosti nas podseća na opstajanje u vremenu inadgradnju u obnavljanjima. Novom zemunskom fontanom koja je ujedno i spomenik, zajednički možemo da svedočimo današnju energiju sabiranja i razmišljanja o prošlosti, i da je na uočljivom mestu simbolički predamo ka dolazećem vremenu.

- Tokom ove godine u planu je da se postavi još nekoliko fontana i savremenih skulptura.  Ideja je da se većina ovih fontana uradi u saradnji sa najistaknutijim umetnicima, a jedna od njih je i skulptura "Tripod" Koste Bogdanovića koja će u saradnji sa NIS-om biti postavljena na kružnom toku kod Bogoslovije, s tim da će ispod skulpture biti vodena površina - umirena fontana u kojoj će se ona ogledati - kaže gradski urbanista Milutin Folić.

VIDEO Oni su sipali deterdžent u fontanu na Slaviji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA