≫ 

Bahati vrtić sa Zvezdare ne haje što su se deca masovno zarazila salmonelom: Pišite šta hoćete - i do sada ste tako radili

Gradski sekretarijat još nije dobio nijednu prijavu roditelja da izađe u vanrednu kontrolu

  • 9

Iz privatne predškolske ustanove Baby Palace "Bela kula" u Bregalničkoj ulici na Zvezdari, u kojoj su se deca nedavno zarazila salmonelom, odlučili su da ipak roditeljima izađu u susret i ne naplate boravak za decu onim danima kada su bolovala. Pošto su se mališani razboleli u njihovoj kuhinji, to je bilo očekivano i ranije, ali nije bilo razumevanja za to pre pisanja našeg portala.

Majka jedne devojčice koja je bila zaražena salmonelom, nam je prosledila e-mail koji je dobila od uprave vrtića u kome ih pozivaju da popune Zahtev za korekciju cene kako bi im odbili za naplatu dane kada dete zbog bolesti nije dolazilo u vrtić. Korekcija naknada će, prema tom mejlu, biti obračunata za prethodni mesec.

Skandal u Beogradu: Deca u privatnom vrtiću dobila salmonelu, roditelji moraju da plate za sve dane kada dete nije dolazilo (FOTO)

U želji da saznamo koliko roditelja je popunilo zahtev i da li je neko u međuvremenu, odlučio da ispiše svoje dete, kontaktirali smo preškolsku ustanovu Baby Palace "Bela kula" gde su nam potvrdili da su roditelji već počeli da im dostavljaju zahteve, ali nisu hteli da nam kažu koliko se njih već obratilo.

Podsetimo, kada smo ih kontaktirali radi komentara na vest da je dete zaraženo salmonelom iz njihove ustanove, nisu želeli da komentarišu jer su smatrali da to nije potrebno.

Tada su nam rekli da će nam se javiti neko, ukoliko budu smatrali da je to potrebno. Zaključili smo da nisu smatrali da je potrebno da se oglase.

Pokušali smo ponovo da ih kontaktiramo povodom raspleta situacije i nisu bili preterano raspoloženi za saradnju, pa su se sa nama pozdravili rečenicom:

- Pišite šta hoćete - i do sada ste tako radili.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, nisu bili radi da nam kažu da li je neko, u međuvremenu, odlučio da ispiše dete iz vrtića, kao i na koji način planiraju da povrate poverenja roditelja s obzirom na to da hranu za mališane sprema osoblje u njihovoj kuhinji.

Podsetimo, prvi slučaj stomačnih tegoba kod deteta iz mlađe jaslene grupe prijavljen je 4. juna, a tri dana kasnije  potvrđen je i prvi slučaj salmonele. Narednih dana rastao je broj obolelih. Bakteriološki pregled stolica kod druge dece potvrdio je prisustvo bakterije salmonele, ali su svi oboleli imali blagu kliničku sliku.

Obolela je kuvarica i jedna od vaspitačica. Obdanište je sve vreme radilo, ali nije primalo decu bez urađenih potvrda da su zdravi.

U međuvremenu su se za medije oglašavali iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda sa informacijom da je prosvetna inspekcija obavila redovne kontrole svih akreditovanih privatnih vrtića ove godine, a da im se s molbom za vanrednu kontrolu navedenog vrtića niko nije obratio.

Predškolska ustanova Baby Palace "Bela kula Foto: Privatna arhiva

- Inspekcija Sekretarijata je obavila redovne kontrole svih akreditovanih privatnih vrtića ove godine, a u vanrednu kontrolu može otići samo po prijavi roditelja koja je za vrtić "Bela kula" na Zvezdari izostala. Zavod za javno zdravlje je obavio sve neophodne analize i redovno nas izveštava o rezultatima. U jednom od poslednjih izveštaja obavestili su nas da izvor infekcije nije utvrđen s obzirom na to da su ispitivanja urađena retroaktivno, ali da je put prenosa najverovatnije bila hrana koja je pripremljena i konzumirana u samom vrtiću - kaže sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Zbog svega navedenog Grad Beograd planira da ubuduće pooštri kriterijume za otvaranje privatnih vrtića, pogotovo imajući u vidu rast njihovog broja od odluke Grada o subvencionisanju boravka.

VIDEO: Jedna greška bila je dovoljna...dečak se previše približio životinji

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    29. jun 2018 | 19:33

    Troje dece nam je išlo u taj vrtić i nikada nijedan problem nismo imali, divan kolektiv, pažljivo odabrani vaspitači, sve je funkcionisalo kako treba, deca prezadovoljna, mi takodje, apsolutno za svaku preporuku. Nemojte ih sada razapinjati zbog jednog incidenta, prvog a verujem i poslednjeg. Otvaraju se razni privatni vrtići, ne znam ni kako dobijaju dozvolu za rad a vi se bavite ustanovom sa dugogodišnjim iskustvom koja samo može da bude primer drugima kako treba da se radi.

  • Mama i baka

    29. jun 2018 | 21:03

    Treba tužiti vrtić za nesavesno postupanje i trovanje prema deci. Zakon je za sve isti, pa i za privatne vrtiće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA