≫ 

Balkansku ulicu čeka velika promena: Biće pretvorena u ulicu starih zanata

Plan je da od ove predivne, kaldrmisane ulice nastane ulica starih zanata, kakva je oduvek i bila, uz besplatnu, ili vrlo malu nadoknadu za korišćenje prostora

  • 3

U okviru brojnih radova u celom Beogradu, na red je došao i strogi centar grada. Pored najavljenih radova na Trgu Republike, koji nas čekaju već u avgustu, kada će se menjati kompletne instalacije, vodovod, kanalizacija, struja, radiće se granitne ploče. Trg će biti jedinstvena celina i prostor će biti bolje iskorišćen, sa zonom usporenog saobraćaja.

Posle Trga Republike, na red dolazi i Balkanska ulica, saopštio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

U avgustu kreće rekonstrukcija Trga Republike: Umesto "Staklenca" zgrada Opere, evo detalja

Plan je da od ove predivne, kaldrmisane ulice nastane ulica starih zanata, kakva je oduvek i bila, uz besplatnu, ili vrlo malu nadoknadu za korišćenje prostora.

Takođe, na početku te ulice planirano je postavljanje Spomenika došljaku.

Ovo je posebno važno za sve Beograđane, jer je Balkanska ulica vremenom postala zaboravljena, a nekada je u svom punom svom sjaju bila omiljena u centru grada.

Balkanska ulica tokom međuratnog perioda. Foto: Arhiva

Od davnina bila je poznata po najboljoj ćeten-alvi u gradu, kao i po sjajnom sladoledu, a pored dela za sladokusce, svi smo znali da se u njoj može naći baš sve - od igle do lokomotive, i oduvek je bila puna zanatskih radnji sa porodičnom tradicijom. Dok ih "moderno vreme" nije "pojelo". Takođe, tu je bio najbolji šnajder u gradu, kao i popularni bioskom "20. oktobar" čija sala danas, nažalost, stoji oronula i prazna.

Takođe, Balkanska je jedna od retkih ulica u gradu čije ime od 1872. nije smetalo nikome, pa je zadržala svoj naziv koji je dobila po Balkanskom poluostrvu.

Najstariji žitelji Beograda neizmerno će biti srećni kada vide da je ova davnašnja kaldrmisana lepotica vratila ono po čemu je odvajkada bila najpoznatija, a da joj je novi sjaj podario blistavu budućnost.

VIDEO: Potop u Beogradu: Voda kulja i iz šahti za kanalizaciju

(J.O.Dž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA