≫ 

Plato ispred Hrama Svetog Save dobija novi izgled: Gradske vlasti najavljuju nove projekte u Beogradu

- Završetak radova na Hramu Svetog Save izuzetno je bitan za grad, ali i za čitav narod i crkvu - rekao je GoranVesić

  • 5

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je projekat nove zgrade - sedišta patrijarha i Svetog sinoda na platou kod Hrama Svetog Save. Nakon kompletne rekonstrukcije ovog platoa, hram bi trebalo da zauzme njegovo centralno mesto, precizirao je Vesić, gostujući na Radiju „Slovo ljubve”.

Stanovnici Beograda će moći do određenih delova grada bez ulaska u centar: Vesić najavio dve nove obilaznice, a evo gde će se nalaziti

- U dogovoru sa patrijarhom Irinejom, angažovali smo tim arhitekata koji će početi da radi na arhitektonskom uređenju platoa ispred Hrama Svetog Save. Hram mora da bude centralno mesto na tom platou, odnosno sve staze treba da vode ka njemu. U okviru kompletne rekonstrukcije platoa radiće se i projekat nove zgrade gde će biti sedište Njegove svetosti i Svetog sinoda, tako da će sve biti jedinstvena celina. Prirodno je da sedište patrijarha bude pored Hrama Svetog Save i da ovo mesto postane saborno mesto naše crkve i realno, našeg naroda - istakao je Vesić.

Završetak radova na Hramu Svetog Save izuzetno je bitan za grad, ali i za čitav narod i crkvu, dodao je Vesić. Hram je važan i za turizam jer se sa Kalemegdanom i Skadarlijom nalazi među tri najposećenija mesta u Beogradu, istakao je on.

Vesić je istakao da već dugo vremena postoji ideja da se uredi plato ispred Hrama Svetog Save koji nije urađen onako kako bi trebalo.

već dugo vremena postoji ideja da se uredi plato ispred Hrama Svetog Save-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Imamo stalni dijalog i dobru komunikaciju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sve eventualne probleme rešavamo u hodu - naveo je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio na uređenje platoa ispred Crkve Svetog Marka i rekao da tu nije kraj radova i uređenja tog dela centra Beograda.

- Biće uređen plato oko same crkve i o tome razgovaramo sa SPC jer parcele oko samog objekta pripadaju crkvi. Iza se nalazi i Ruska crkva, razgovarao sam sa ocem Tarasijevim i predstavnicima Moskovske patrijaršije o tome. Oni hoće da urade jedan duhovni centar, gde će biti mesta i za sveštenike i ljude koji dolaze, ali će postojati i mogućnosti da ljudi vide istoriju ruske migracije u Srbiji, koja nije nevažna i koja je deo naše istorije. Posebno smo ponosni što će u blizini Crkve Svetog Marka biti podignut i spomenik patrijarhu Pavlu. To je odluka koju je donela Skupština grada na sednici 29. juna, gde je izabran i odbor za podizanje spomenika, na čijem se čelu nalazi Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika republike - dodao je Vesić.

Biće uređen plato oko same crkve i o tome razgovaramo sa SPC jer parcele oko samog objekta pripadaju crkvi-Foto: Marko Jovanović

Govoreći o budućim proslavama gradske slave – Spasovdana, Vesić je istakao da će na jednoj od narednih sednica Skupštine grada, najverovatnije na jesen, proslava gradske slave dospeti na spisak manifestacija od značaja za Grad Beograd.

- To će omogućiti da proslava Spasovdana bude u budžetu, a dogovorili smo se sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu da tog dana školski čas bude posvećen slavi Beograda, da deca uče ne samo šta je Spasovdan, nego zašto je Spasovdan važan za Beograd i zašto je važno i simbolično da Beograd slavi Spasovdan, Dan vaznesenja Hristovog - naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da je potpuno prirodno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicira podizanje spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji.

Potpuno je prirodno da predsednik Srbije inicira podizanje spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Sproveli smo međunarodni konkurs na kojem je pobedio ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov. Spomenik će biti ogroman, visok preko 20 metara, a nalaziće se na Savskom trgu. Zgrada železničke stanice biće rekonstruisana i postaće Muzej istorije Srbije. Verujem da će odluka da Stefan Nemanja dobije spomenik podstaći raspravu o važnosti naših srednjovekovnih vladara u društvu. Čeka nas podizanje spomenika Stefanu Lazareviću, koji ima svoje obeležje na Kalemegdanu, ali to nije pravi spomenik. On je Beograd proglasio glavnim gradom i na kraju krajeva bio prvi gradonačelnik Beograda - rekao je Vesić.

Kada je u pitanju Zakon o Starom sajmištu, Vesić je rekao da će zakon omogućiti brzo i efikasno rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, što će biti uvod u raspisivanje tendera za izradu projekta „Memorijalni centar Staro sajmište”.

VIDEO: Intervju episkopa Jovana Ćulibrka za Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    26. jul 2018 | 18:30

    A da prvo popravite ploče oko Hrama i biblioteke?? Gotovo 80% je polomljeno, ne može da se hoda normalno.

  • Jeretik

    26. jul 2018 | 22:06

    "Sebi ste sagradili hramove , narodu stavili amove " , jel' to to ??

  • Саша

    26. jul 2018 | 21:16

    Седиште СПЦ јесте и треба да буде Пећка патријаршија. Косово је Србија.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA