≫ 

"Za našu Skupštinu stanara morali bismo da iznajmimo Arenu": Ovo su upravnici najviših zgrada u Beogradu i definitivno zaslužuju orden

Kapije Beograda prave su "fabrike za stanovanje", građene su u vreme socijalizma kao simboli grada i napretka, a do danas su ostale i najveće stambene zajednice

  • 10

Nesloga komšija, svađe i inat mogu da život u beogradskim soliterima pretvore u pravi pakao. Ali, za Gordanu Bosnić, Petra Sabljića, Dragana Vujovića i Stevana Rajčevića sukob nikada nije opcija: kao upravnici najviših stambenih solitera u Srbiji oni su zaduženi za red, mir i slogu među čak 122, odnosno 190 porodica!

Foto: Mateja Beljan

Toliko stanova ima jedan ulaz u Zapadnoj i svaki od solitera u Istočnoj kapiji Beograda.

Vrtoglava brojka. Baš kao i pogled na vrh njihovih solitera koji broje 30 i 27 spratova.

Foto: Mateja Beljan

Svi su upravnici iz redova stanara, dakle, prve komšije, a predanost poslu vezao ih je za zgradu. Brdo papira, pozivi usred noći, poplave, pomoć bolesnima, starima, čišćenje i krečenje - tako izgleda njihov penzionerski život pod krovom masivnih betonskih kula. Definitivno, zaslužuju orden za svoj posao!

Stanarima koji ne plaćaju mesečno održavanje zgrade istražitelj će pokucati na vrata!

"Zvao sam vas jutros", uz široki pogled uprt u Gordanu Bosnić, maltene umesto "Dobar dan" obratio joj se jedan stanar dok smo koračali ispred Zapadne kapije Beograda. "Znam, znam. Joca ide od stana do stana, prečišćava cevi, celu vertikalu" umirla ga je Bosnićeva, znajući odmah o čemu se radi.

Kaže, zgrada je stara, u vodovodu se nakupio pesak i kamenčići, pa su stanari u problemu. Oni koji nisu vični moraju da sačekaju majstora Jocu, da pročisti i njihove cevi.

Gordana Bosnić (desno) sa stanarkom, Foto: Mateja Beljan

"Jaoj, ja sada idem. Hoćete da vam ostavim ključ, pa da otvorite vrata kad dođe Joca?" upitala ju je druga stanarka.

Ni pet ni šest, žena se ponudila da upravnici ostavi ključ sopstvenog stana!

- Ovde sam od 1979. godine. Poznajem bukvalno svakog čoveka i njegovo ponašanje i njegov odnos prema zgradi i životu u zgradi. Sve znam po imenu, navikama, starosti, bolesti, ali i po durenju i inaćenju - nasmejala se Bosnićeva.

Kaže, u zgradi ima finih i kulturnih ljudi, ali se nađe i neko ko kida dugmiće u liftu, baca smeće kroz prozor, ostavlja nered za sobom...

"Gospođo, ustanite odatle, molim vas, zar ne vidite da je tu cveće", najednom je viknula upravnica. Žena koja je sedela na žardinjeri prenula se i brzo ustala. Ništa bez discipline.

Gomila dugmića u liftu Zapadne kapije, Foto: Mateja Beljan

Kaže, važno je imati autoritet, ali isto tako biti i ljubazan sa svima. Telefon joj je uvek dostupan, pa usred noći dobija pozive jer je nekome pukao ventil, neko je video sumnjivu osobu u zgradi, stao je lift, neko se razboleo... Premda je po zanimanju profesorka srpskog jezika, Bosnićeva je postala prava pravnica i adresa za sve lične i zajedničke probleme.

- Pravi upravnik mora da poznaje sve propise, sve zakone i sve članove zakona: Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa, Zakon o održavanju stambenih zgrada, Zakon o stanovanju, Zakon o stambenim zajednicama... Postoji 1.500 tužbi, žalbi, molbi i utuka koje sam napisala za komšije - priča Bosnićeva.

A kad treba da se okreči 5.000 kvadrata u hodniku ona je i domaćica i kafe kuvarica i šefica.

Zapadna kapija: Nema kraja sandučićima: Foto: Mateja Beljan

Inače, u Zapadnoj kapiji postoji još jedan ulaz sa 62 stana, koji ima posebnog upravnika. Istoču kapiju čine tri solitera visine 85 metara sa po čak 190 stanova, pa samim tim i tri upravnika.

- Da bih okupio Skupštinu stanara razmišljao sam da iznajmim i Beogradsku arenu! Ovde imamo jedan prostor gde bismo možda mogli da  doguramo do kvoruma, ali uz gurače, kao u japanskom metrou - u šali priča Milorad Sabljić, upravnik Ruda 2.

Kaže, novi zakon je takav, insistira se na redovnim zasedanjima Skupštine, ali u slučaju zgrade u kojoj živi 190 porodica sa 415 članova, to je nemoguća misija.

Milorad Sabljić, Foto: Mateja Beljan

Kaže, poznaje većinu stanara, a 1994. godine kada se prihvatio funkcije predsednika kućnog saveta, niko nije hteo ni da čuje da se prihvati odgovornosti za zajednički deo života 190 porodica pod krovom kuće.

Sada, priča, ne napušta zgradu. A njegov stav i ponašanje, deluju pomalo vojnički. Možda i ne čudi, jer je čitav radni vek proveo u vojnoj fabrici Prva iskra Barič.

- Kada neko prijavi se ja ga saslušam i procenim da li treba da intervenišem. Upravnik mora da interveniše kod osnovnih stvari: da zaustavi vodu da, zna koje su vertikale i sa svima treba da postupa ljubazno - priča Sabljić.

Rudo je toliko poseban soliter, da na njega ne smeju da se penju ni majstori. Kad zagusti, tu su alpinisti. Ali, vremešna zgrada zahteva ozbiljnije rešavanje problema. Pre svega kada je u pitanju betonska fasada koja otpada.

- Mi već godinama imamo problem sa obrušavanjem i prokišnjavanjem. U Beogradu ne postoje firme koje se bave održavanjem ovako visokih zgrada. Dolazili su alpinisti, ali oni ipak nisu majstori, pa se posle toga situacija samo pogoršala. Oni poskidaju delove koji su skloni padu, pojavi se armatura, ulazi voda, voda se mrzne pa puca beton - priča Sabljić rešen da pronađe rešenje za ovaj gorući problem.

Njegov kolega iz Ruda 1 Dragan Vujović tek je dve godine prvi među jednakima u zgradi. Kaže, problem se javi kada dotiče samo nekoliko porodica, a traži slogu svih. 

Kontejnere u Rudu 2 čuvaju od košave, Foto: Mateja Beljan

- Imam odličan odnos sa stanarima, ali ipak je 190 porodica veliki broj, to je kao jedno veće selo. Biće problem sada kada svi oni budu morali da plaćaju investiciono održavanje, a sada nemaju taj trošak, kao ni trošak za upravnika, jer imamo neke izvore prihoda u zgradi od kojih je održavamo - kazao je Vujović.

Izvori prihoda najviših solitera su zajedičke prostorije, prostor za antene na krovu, reklame...

Rudom 3 upravlja Stevan Rajčević, ali zbog privatnih obaveza on nije mogao da razgovara sa nama.

Problema ima i Zapadna kapija - osim sudskog spora oko krova sa "Generaleksportom" problem je i plato ispred zgrade.

- Mi se trudimo da čistimo plato koliko god možemo, ali on pripada Generaleksportu, a ta firma je u stečaju. Dok se ne nađe rešenje to će da izgleda ovako - govorila je Gordana Bosnić ukazujući nam na turiste koji dolaze samo da bi videli ovo arhitektonsko remek delo.

VIDEO: Tramvaj zvani "zmija" kruži Beogradom

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca BG

    20. avgust 2018 | 22:43

    Zasto se uopste narodu i namece upravnik zgrade? Zasto narod ne moze da dobije normalnu platu i penziju ovo uopste nije bitno... Samo neki nameti a niko za ono najvaznije da se uhvati plata i penzija...

  • Marija

    20. avgust 2018 | 20:01

    Sta sve ceka Beograd na vodi u buducnosti, nista gore od visokih i velikih zgrada... ..

  • ina

    20. avgust 2018 | 19:44

    Na slici vam je gordana bosnic desno, ova crna zena ☺️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA