≫ 

Od Hitlera "s ljubavlju": Poklon koji je Firer dao Beogradu i dalje postoji i često mu se divimo

Poklon se nalazi na Avali i vidimo ga svaki put kad odemo na ovu planinu

  • 10

Šetnja Avalom skoro uvek se završava kod Spomenika neznanom junaku. Svi već znaju da je autor ovog dela Ivan Meštrović, da je zdanje podignuto za pale vojnike u Velikom ratu, kao i da se nalazi na mestu nakadašnjeg grada Žrnova. Ipak, sa jednom važnom činjenicom malo ko je upoznat.

Put koji vodi od podnožja do vrha Avale prekriven je listopadnom šumom koja se na samom vrhu, kod spomenika od mermera i kamena, nastavlja na niz četinara.

Poražavajuće fotografije spomenika vojnicima uništenog na stogodišnjicu proboja Solunskog fronta: Od skulpture Svetog Đorđa ostali samo šrafovi (FOTO)

Predivni visoki čempresi poklon su koji smo dobili od Adolfa Hitlera koji je, u ime Vlade Nemačke, a u znak dobre volje i pomirenja posle Prvog svetskog rata poslao sadnice mladog čempresa Kraljevini Jugoslaviji. Baš ta pošiljka je odlukom Dvora posađena u okolini spomenika Neznanog junaka.

Četinari su poklon od Hitlera, Spomenik neznanom junaku na Avali, remek-delo Ivana Meštrovića. Foto: Wikipedia/Ujambor

To nije jedinstven slučaj da zemlje koje su u ratu bile na suprotnim stranama jedne drugoj šalju poklone za vojne komplekse, ali jeste kuriozitet u smislu da su ti četinari jedna od retkih stvari koje su ostale posle Hitlera, a vidljiva je i danas.

"Hitlerova" šuma okružuje osam momumentalnih karijatida, od kojih je svaka visoka po četiri metra i koje predstavljaju ujedinjene nacionalnosti Jugoslavije. Imena su im Srbijanka, Južnosrbijanka, Vojvođanka, Crnogorka, Dalmatinka, Hrvatica, Bosanka i Slovenka. Ovih osam večno mladih žena čuvaju palog, neznanog junaka, ali ga od nemačkih sadnica nisu sačuvale.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. septembar 2018 | 12:26

    U SVAKOM SLUCAJU DA NIJE BILO PRIJATELJS ENGLEZA KOJI NAS GURNUSE U RAT UZ POMOC JOSKE BROZA FERDINANDA -ENGLESKOG AGENTA MI BI DANAS IMALI VELIKU SRBIJU SA 10MILIONA VISE SRBA I NEBI NAS BILO BAREM 5MILIONA U INOSTRANSTVU!!! MI NISMO SVAKAKO POBEDILI HITLERA A SLOBODU SU NAM DONELI SOVJETI!!

  • Jeretik

    19. septembar 2018 | 10:32

    A mi od Hitlerove sume ne vidimo drvo. Pet karijatida , vise ne cuvaju junaka , sada paze da se junak ne " probudi " , a i sam spomenik je posle veka srpske golgote , manje spomenik neznanom junaku , a vise spomenik znanoj budali - kralju , koji je " isklesao " pet karijatida , a Srbiju polozio u grobnicu . Da budem posten cetiri , ipak su Crnogorci iz druge price .

  • srbin iz srbije

    19. septembar 2018 | 10:31

    Juznosrbijanka je sigurno danasnja Makedonka ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA