Divlja gradnja predstavlja opasnost i ugrožava bezbednost: Inženjerska komora Srbije podržava sprečavanje nelegalno podignutih objekata

- Nezakonito izgrađeni objekat najčesće ne ispunjava osnovne uslove u pogledu nosivosti, bezbednosti, seizmičke stabilnosti i zaštite od požara i kao takav ugrožava bezbednost korisnika i okoline - navodi se u saopštenju

  • 2

Inženjerska komora Srbije saopštila je danas da u potpunosti podržava nastojanja Grada Beograda, drugih državnih organa i lokalnih samouprava u sprečavanju nelegalne gradnje.

"Tiršova 2" će doneti novi koncept, deca će provoditi vreme kao u igraonici, a primati terapiju: Evo kako će izgledati dečija bolnica

- Bespravnom, u osnovi nekvalitetnom gradnjom, neodgovarajućim pozicioniranjem, dimenzionisanjem i oblikovanjem građevina, bespravnim priključenjem na komunalnu infrastrukturu, urušavaju se postojeće i stvorene vrednosti i znatno narušava uspostavljeni red i način funkcionisanja naselja - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nezakonito izgrađeni objekat najčesće ne ispunjava osnovne uslove u pogledu nosivosti, bezbednosti, seizmičke stabilnosti i zaštite od požara i kao takav ugrožava bezbednost korisnika i okoline.

- Bespravno građeni objekti se grade bez učešća stručnih lica. Ukoliko stručno lice, licencirani inženjer, učestvuje u bespravnoj gradnji suprotno zakonu, profesionalnim standardima i normativima, biće procesuirano pred Sudom časti Inženjerske komore Srbije - ističe se u saopštenju.

Nezakonito izgrađeni objekat ne ispunjava osnovne uslove i kao takav ugrožava bezbednost-Foto: Pixabay/Michael Gaida

Dodaje se da bespravna gradnja nosi visoki rizik rušenja, jer investitor nije imao nameru da stanuje u tom objektu ili da ga na drugi način koristi nakon njenog završetka, već je isključivo građen u svrhu sticanja profita, pa izostaje briga o postizanju kvaliteta građevine.

- Građani koji kupuju objekte koji nisu izgrađeni po pravilima, normama i propisima, preuzimaju u potpunosti rizik, jer se za nelegalni objekat ne može garantovati bezbednost, sigurnost i kvalitet, kao ni pravna i finansijska sigurnost. Primena mera kojima se suzbija bespravna gradnja i umanjuju posledice dosadašnje bespravne gradnje na društveno prihvatljiv način je jedna od legitimacija pravne države i uslov u procesu priključenja Evropskoj uniji - dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 2

    22. septembar 2018 | 15:52

    Bezbednost ljudi je ugrožena kad nemaju krova nad glavom,legalno ili nelegalno se ne prepoznaje kada pada kiša,sneg ili duva vetar,sve je isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA