Bili Amerikanac, Englez i šestorica srpskih nacionalista na splavu: Ne, nije vic...

Nije moglo da bude mnogo posle podneva, a za stolom Amerikanca, Britanca i šestorice srpskih nacionalista već je bila poprilična količina čašica žestine

  • 3
Rakija, šljivovica, Zdravica, Foto: Telegraf

Pisac i publicista iz Detroita u SAD nedavno je dobio zadatak na istoku, pa je na tom putešetstviju boravio u Zemunu. Tako je i napisao priču kako doživljava Srbe, piše portal roadsandkingdoms.com.

Ko poželi da proba rakiju iz Rakije, do nje može da stigne samo - rakijamobilom! (FOTO)

Šljivovica u Beogradu

- Amerikanac - viknuo je Čovek od hleba, s imenom koje su mu dali kumovi na ovom otrcanom splavu na Dunavu u beogradskom predgrađu Zemun. Vrteći glavom, predaje mi žvrljotinu na kojoj je crtao kako bombe padaju na Sjedinjene Države i uz to, još jednu čašicu šljivovice, rakije sa ukusom šljive.

- Živeli - nazdravio je i ispili smo rakiju.

Omiljeno srpsko voće, Foto: Telegraf

Nije moglo da bude mnogo posle podneva, a za stolom Amerikanca, Britanca i šestorice srpskih nacionalista već je bila poprilična količina čašica žestine. Na prvi pogled, pozvali su nas da sedimo sa njima da bismo bili verbalne vreće za udaranje ovim posvećenim nacionalistima koji su želeli da pričaju o nepravednom NATO bombardovanju Beograda 1999. godine. Svaki od njih pripovedao je o uništavanju mostova, fabrika i domova - što je sve krivica predsednika SAD Bila Klintona.

Srpska vlada je procenila da je oko 2.500 ljudi nestalo, a 13.000 povređeno tokom 78 dana bombardovanja. Procenjeno je i da je uništeno 25.000 kuća, oko 483 kilometara puteva, 575 kilometara pruge, uključujući tu i bombardovanje putničkog voza u Grdeličkoj klisuri.

Za ljude za ovim stolom, zemlja se još oporavlja.

- Živeli!

Srbi prave rakiju od skoro, pa svačega, Foto: Telegraf

Ispij, ponovi. I, po srpskom običaju, još jedna puna čaša se magično pojavljuje.

RAKIJA KAO LEK

Rakija je za Srbe lek. Destilovana iz bukvalno bilo čega što sadrži prirodni šećer - bilo da je to voće ili koštunjavo voće - moćni eliksir leči sve od prehlada i kašlja do uništenih veza. U srpskom folkloru, poznat je kao lek za stare i "demon" za mlađe, a pretpostavlja se da je rakija "kriva" za poboljšanje odnosa između Svetog Save, pravoslavnog svetitelja i đavola lično.

- Ima da idete kod mene kući - kaže Čovek od hleba.

Moj prijatelj i ja krenusmo. Na vratima nas je pozdravila njegova žena, koja naizgled uopšte nije iznenađena pijanstvom svog muža, ali odmah kreće u podrum po šljivovicu, destilovanu od šljiva iz njihovog voćnjaka. Uz piće, na sto je iznela tegle svežeg ajvara, napravljenog od paprika iz njene bašte, tanjir sira, nasečene šunke i svežeg hleba koji je njen muž ispekao to jutro.

Zdravica i rakija, nezaobilazni dvojac, Foto: Telegraf

Priključuje se i njihov sin, kao i ćerka. Jedva stajemo u kuhinju dovoljnu za dvoje. Sin je pričao o studijama matematike, ćerka o snovima da studira u inostranstvu. Otac se smejao i fotografisao, dok je majka sipala još rakije.

- Živeli - nazdravila je.

Još jednom, popismo.

VIDEO: Junker mortus pijan na samitu NATO

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glupi Avgust

    4. oktobar 2018 | 17:49

    Ljudi, ja sam izgleda mnogo glup. Uopšte nisam shvatio poentu ove priče sem kao filozofsko pitanje.

  • BASA

    4. oktobar 2018 | 19:48

    A , sta je komentator hteo da kaze ?

  • Ja...RS

    4. oktobar 2018 | 20:14

    Eh da je i Junker "muno" koju casicu nestao bi isijas 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA