NEMA DOZVOLU: Bez molitve u novoizgrađenoj džamiji na Sajmištu

Građevinska inspekcija Novog Beograda zatvorila je objekat zbog nedostatka građevinske dozvole

  • 1

Pripadnici muslimanske veroispovesti, kojima počinje trodnevni Ramazanski bajram, nisu jutros održali molitvu (bajram namaz) u džamiji u izgradnji na Starom sajmištu, pošto je građevinska inspekcija Novog Beograda zatvorila objekat zbog nedostatka građevinske dozvole.

U odluci građevinske inspekcije, koja je okačena na ulazu u džamiju, navodi se da je ulaz zabranjen jer objekat ne poseduje građevinsku dozvolu.

Iako je šeih efendija Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika Alija J. Duljaj najavio molitvu, jutros se ni on, niti bilo ko od vernika nije pojavio u Ulici Slavka Šlandera, gde se džamija nalazi.

- Danas nam je tužan Bajram, jer nismo mogli da održimo molitvu. Ovo nije džamija već privatna kuća u kojoj smo se svake godine do sada molili, a ove godine nam je to zabranjeno - rekao je Šeih efendija Duljaj.

Izlaskom sunca za muslimanske vernike počeo je trodnevni Ramazanski bajram, praznik kojim se završava tridesetodnevni ramazanski post, tokom kojeg su se vernici, od izlaska do zalaska sunca, uzdržavali od jela, pića, grešnih misli i dela.

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom u džamiji, kojom se najavljuju veseli praznični dani, tokom kojih muslimani širom sveta organizuju razne svečanosti i međusobne posete.

Bajramska sofra sada je već tradicionalna manifestacija, kojom Islamska zajednica Srbije obeležava taj, jedan od dva najveća muslimanska praznika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OOUR

    19. avgust 2012 | 11:01

    Molim vas da ovom slučaju ne kačite politički značaj, jer je i meni, pravoslavnom Srbinu, ISTA služba zabranila otvaranje servisa dok ne sredim papirologiju. Pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA