TELEGRAFOV VREMEPLOV: Ponovo (ne) radi bioskop! (FOTO)

Od nekadašnjih 25 beogradskih bioskopa danas je za publiku otvoreno svega sedam

  • 1

"Skidanje" filmova sa interneta, piraterija, šoping molovi, ali i pljačkaška privatizacija stavile su "katanac" na ulazna vrata mnogih beogradskih bioskopa. Od nekadašnjih 25 bioskopa, danas je za publiku otvoreno svega sedam.

Prvi stalni bioskop u Beogradu "Grand" otvoren je 13. decembra 1908. godine. Njega je u tadašnjem hotelu "Pariz" otvorio prvi filmski producent na Balkanu Svetozar Botorić. Filmska umetnost, ali i saradnja sa inostranstvom razvijale su se godinama, tako da je u predvečerje Prvog svetskog rata u Beogradu radilo čak 18 stalnih bioskopa.

Nakon Drugog svetskog rata, srpska prestonica postala je bogatija za još nekoliko filmskih sala. Prigodno, one su nosile imena u skladu sa vladajućom ideologijom - "Kozara", "Dom sindikata", "Dom omladine", "Masleša", "Sloboda", "20. oktobar". Nekoliko decenija su Beograđani uživali u malim i velikim salama ovih bioskopa, ušuškanih između zgrada u centru Beograda.

Nažalost, početkom ovog veka, sa porastom "trenda privatizacije" i padom društvenih vrednosti, rastao je broj zatvorenih bioskopa. Godine 2007. privatizovan je "Beograd film", a zajedno sa njim i 14 bioskopa: "Kozara", "Zvezda", "Jadran", "Kosmaj", "Central", "Slavica", "Avala", "Jedinstvo", "Drina", "Partizan" i "Voždovac".

Otkupljeni od države, oni uglavnom nikada više nisu "puštani u promet" i najčešće su "zvrjali" prazni. Bez filmova i bez publike. Jedan od pokazatelja nemara za beogradske bioskope je i požar u kojem je izgorela "Kozara", izazvan zapuštanjem instalacija.

Bilo je nekoliko pokušaja da se skrene pažnja na stanje u beogradskim bioskopima, ali je jedan od najzapaženijih bio čuveni performans "Danas nema filmskih predstava. Dođi juče". Grupa pod imenom "Povratak otpisanih" je 12. novembra 2011. na tablu za repertoar bioskopa "20. oktobar" postavila krajnje simpatičan i, nažalost, istinit transparent.

(M. Stojanović)

\

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    8. oktobar 2012 | 08:02

    a da probate da stavite kartu 100 din pa da napunite bioskope,..jel ste razmišljali o tome?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA