LGBT IZLOŽBA: Posetiocima prikazana slika na kojoj je Isus Hrist gej! (FOTO)

Uprkos protivljenju Srpske pravoslavne crkve i pokreta "Dveri", u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena je izložba fotografija "Eče homo" švedske umetnice Elizabet Olson Valin koja je izazvala oštru javnu polemiku zbog načina na koji tretira osnovne simbole hrišćanstva i prikazuje Hrista kao homoseksualca

  • 14

LGBT POPULACIJA IPAK ODRŽALA SPORNU IZLOŽBU U BEOGRADU! Izložba fotografija švedske umetnice Elizabet Olson Valin, nazvana "Ecce homo", koja je organizovana u okviru "Nedelje ponosa", uspešno je održana u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Uprkos protivljenju Srpske pravoslavne crkve i pokreta "Dveri", u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena je izložba fotografija "Eče homo" švedske umetnice Elizabet Olson Valin, koju je posetilo nešto manje od 100 znatiželjnika i pripadnika LGBT populacije.

Manifestacija, koja je bila najavljena za 20 časova, počela je oko 18 i trajala je nešto više od trideset minuta, a čuvalo je 2.000 policajaca, a u centru prestonice u popodnevnim satima bilo je pravo opsadno stanje.

Čitav kvart oko Vlajkovićeve ulice bio je dva sata uoči otvaranja izložbe blokiran za saobraćaj tako što su stotine policajaca u opremi za razbijanje demonstracija čeličnim ogradama pregradili trotoare i kolovoze i propuštali samo žitelje okolnih zgrada i osobe sa pozivnicama i novinarskim akreditacijama.

Član organizacionog odbora "Parade ponosa" Boban Stojanović je obraćajući se gostima na otvaranju izložbe preneo pozdrave autorke, a zatim pročitao otvoreno pismo premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, na koje ga je, kako je rekao, inspirisalo jutrošnje obraćanje patrijarha Irineja javnosti.

Stojanović je, između ostalog, pozvao Dačića da spreči patrijarha Irineja "da krši ljudska prava i propagira homofobiju".

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević je, osvrćući se na polemiku o sadržaju izložbe, podsetila da je rasprava o blasfemiji i načinu prikazvanja Isusa Hrista stara koliko i istorija umetnosti, i da je problem, kako je objasnila, ne u samim umetničkim delima već u načinu na koji se posmatrači učitavaju u njihov kontekst.

Prema njenim rečima, oni koji u ovoj izložbi vide problem zapravo jesu "fariseji koji su prodali Hrista".

- Užasno je neodgovorno da jednu izložbu treba da čuva ovoliko policajaca. Sramota me je što živim u sredini u kojoj jedan događaj ove vrste mora da bude štićen na ovaj način - rekla je Pavićević.

U "Paviljonu Veljković" izloženo je 12 fotografija, pastiša klasičnih umetničkih dela, na kojima je Hrist prikazan kao homoseksualac.

Izložba je, kao i drugim državama u kojima je gostovala proteklih godina, izazvala oštru javnu polemiku zbog načina na koji tretira osnovne simbole hrišćanstva, a posle nje za posetioce je organizovana kraća žurka.

- Mislim da je to apsolutno jedan neprimeren potez organizatora - rekao je premijer Srbije Ivica Dačić povodom pomenute izložbe i ocenio da su organizatori izložbe isto toliko krivi za stvaranje negativne atmosfere u društvu koliko i oni koji prete i ne dozvoljavaju da neko izrazi svoje različito seksualno opredeljenje.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hivzo

    4. oktobar 2012 | 00:41

    Isus(Isa,a.s.),nije bio homoseksualac,niti je podrzavao homoseksualizam. Podrzavao je ono sto je prirodno i sto je dato od Uzvisenog Boga,a to je da je sve stvoreno u paru(musko i zensko),i da samo tako moze opstati i nikako drugacije. Podrzavao je brak muskarca i zene,i radjanje dece,produzetak ljudske vrste. Homoseksualci su osobe koje svaku granicu zla prelaze i ne donose nikakvu korist covecanstvu. I ovaj put su presli granicu zla tako sto su oskrnavili i povredili licnost Isusa(Isa a.s.),povredili su veru,,nesto sto je sveto oni su unistili. I zbog toga treba da se kazne

  • SteRed

    3. oktobar 2012 | 22:43

    Gde vodi ovo skrnavljenje svega sto je Sveto? Sram vas bilo!

  • Ivana

    3. oktobar 2012 | 23:10

    Ovo je skandalozno,slike su toliko ogavne i bolesne da ne znam sta bih mogla drugo da kazem osim da bih ih sve rado zapalila na Terazijama.Ja ne zelim da verujem da zivim u drzavi u kojoj ovakva izlozba treba da bude normalna i nesankcionisana.Nije ni cudo sto im je JK gej ikona kad je ista koristila krst kao simbol muskog polnog organa.Ne znam da li je njima potrebna zastita ili nama od ovakve bolestine koja je u nasoj blizini.Fuj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA