UPOZNAJTE BEOGRAD: Ulica koja je dobila ime po lekovitom bunaru u Zemunu (FOTO)

U 19. veku u Zemunu je živeo grčki trgovac Teodor Apostolović Toša, koji je imao zdravstvenih problema sa očima. Jedne noći usnio je da na svom imanju treba da iskopa bunar...

  • 2

Koliko imena nepoznatih ljudi svakodnevno vidite na tablama imena ulica u Beogradu?  Neki od njih su pisci, neki likovni umetnici ili muzičari, a neki znameniti građani. Jedan od takvih, trgovac koji je bio beogradski dobrotvor, kroz čiju ulicu dnevno prođe više desetina hiljada ljudi, a retki znaju legendu o njemu je Teodor Apostolović Toša.

U 19. veku ovo je bio jedini drum za tadašnja sela Bežaniju, Surčin, pa sve do Progara. Močvarni teren razdvaja ova sela od Zemuna, tako da je drum napravljen u podnožju lesne zaravni, koja se i danas pruža sve do Surčina.

U to vreme u Zemunu živi i bavi se trgovinom Grk Teodor Toša Apostolović. Svom kraju je već darivao manastir Svetog arhangela Gavrila, a na zemunskim padnama su njegovi vinogradi. Nažalost, Tošine oči su sve više bolesne, a nemoguće je naći lek. Jedne noći, on sanja da ispod njegovih vinograda protiče lekovita voda. Narednog jutra odlazi na vrh svog imanja i, kako bi rešio gde će kopati bunar, donosi odluku: gurnuće bure s vrha imanja, a tamo gde se ono zaustavi - iskopaće bunar.

Bure se zaustavilo u blizini današnjeg studentskog grada, gde je Toša iskopao bunar. Legenda kaže da je voda bila lekovita, te da je Toša progledao.

Neposredno pred smrt, 1810. godine, Toša je ovo zemljište zaveštao crkvi. Mesto gde je bio bunar postalo je omiljeno izletište Zemunaca, ali i svetskih putnika. Ipak, nakon Drugog svetskog rata bunar je zakopan.

Inače, ovo je verovatno jedina ulica koja više od sto godina nije menjala ime. Naime, samo u periodu Drugog svetskog rata ova ulica se zvala Geringova, ali joj je nakon rata vraćen stari naziv, što je za tadašnje prilike bila retkost.

Danas na ovom mestu postoji kafana, a ulica sa ovim imenom prostire se od Evangelističke ulice u Zemunu do Železničke stanice na Novom Beogradu.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA