TELEGRAF SA DECOM OMETENOM U RAZVOJU: Kreativnost i talenat na delu - pevaju, kuvaju i vajaju (FOTO) (VIDEO)

Neki od korisnika Centra za boravak dece i omladine ometene u razvoju su talentovani pevači, glumci i iskusni kuvari

  • 0

U kuhinjskoj radionici  "Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju", u Šekspirovoj 8, zatekli smo nekoliko korisnika centra kako rendaju zeleni patlidžan i ren, dok su se sveže pripremljene puslice pekle u rerni. Na donjem spratu ustanove, u keramičkoj radionici, napravljen je novi set šolja u dve boje.

Dnevni boravak za osobe ometene u razvoju ima nekoliko radionica: tekstilnu, kompijutersku, keramičko-vajarsku, likovnu, radionicu za domaćinstvo i dramsku, a poseduje i dobro opremljenu salu za fizičke aktivnost.

Na teritoriji Beograda ovo je najstariji boravak ovog tipa, naglašava Nada Mraković, upravnik Centra za decu i omladinu ometenu u razvoju.

- Počeli smo sa radom 90-ih godina, a prošle godine smo se uselili u novu zgradu. Ovo je boravak za decu, omladinu, ali i starije. Odavno se bavimo svim kategorijama, naravno sve dok roditelji ili staratelji žele da pružamo uslugu. Radimo od šest ujutru pa do 18 časova, tako da roditeljima maksimalno olakšavamo obavljanje dnevnih aktivnosti. Zasad je kapacitet 100 korisnika dnevno, a imamo ih i više. Participacija za dolazak u boravak koju snose porodice iznosi 2.227 dinara – kaže Nada Mraković.

U boravku su nosioci posla defektolozi, radni terapeuti različitih zanimanja, koji imaju sklonosti i da pomažu ometenima u razvoju, tekstilci, negovatelji, medicinske sestre na preventivnoj zdravstrvenoj zaštiti, socijalni radnici, a u rad je uključeno i više volontera.

Svaki korisnik ima individualni program. Po dolasku u Centar prolazi kroz opservacioni period, prati ga tim ljudi u periodu do tri meseca, nakon čega se pravi plan rada.

U planu je i otvaranje ustanove za predah, gde će roditelji moći da dovedu svoju decu na privremeni smeštaj.

- U poslednjih nekoliko godina sve više se ulaže u problem dece ometene u razvoju, otvoreno je mnogo dnevnih boravaka, ulaže se u nove usluge i programe, a što se našeg Centra tiče, predvideli smo da na mestu stare zgrade, gde su nam barake, napravimo privremeni i povremeni smeštaj - naglašava upravnica Nada, kako je deca u boravku zovu.

Mnogi roditelji kažu da bez ovog mesta ne bi mogli da funkcionišu, a kada ovde ostave decu, sigurni su da neko o njima brine.

- Dosta polažemo na timski rad. Neki od njih mogu da seckaju, neki vajaju ili glume, jedni crtaju, drugi lepe, svi oni rade kao jedan mali tim. Cela stvar je zamišljena tako da se oni osećaju prijatno, da su sami sebi važniji i vredniji – objašnjava Jelena Ivanović, slikarka koja vodi keramičko-vajarsku radionicu.

Korisnici usluga Centra najviše vole aktivnosti u prirodi i rekreativni odmor, ali i da pevaju i glume.

- Imali smo nekoliko pozorišnih predstava, igrali su "Gospođu ministarku", "Šumadijsko prelo", "Ivkovu slavu", a tekstove smo mi ovde adaptirali. Jako je dug proces pripreme nekog dela, ali je i sreća na kraju svakog premijernog izvođenja neizmerna. Imamo i talente, prošle godine je naš korisnik Željko Marković učestvovao u finalu emisije "Ja imam talenat" - kaže Danica Lazović, defektolog i  voditelj dramske sekcije.

Jedna od omiljenih radionica je kuhinjska, gde korisnici spremaju hranu i uče da kuvaju.

Dok melje paradajz, Miloš (23) kaže da ovde jako rado dolazi i da je do sada pripremio nekoliko tegli turšije za zimu.

- Ovde sam naučio da spremam i svoje omiljeno jelo, slatki kupus – kaže Miloš, koji je učesnik radionica u Centru već nekoliko godina.

Hodnici Centra ispunjeni su radovima korisnika, koji se ni po čemu ne razlikuju od proizvoda neke umetničke radionice. Grupe se smenjuju iz jedne učionice u drugu i jedino što Centar razlikuje od klasične škole je to što ovde nema zvona za kraj časa, a aktivnosti traju samo dok to učesnicima prija.

(Lj. Vučetić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA