RASPLET U ATELJEU 212: Kokan podneo ostavku!

Nakon što je o ostavci obavestio Skupštinu grada Beograda i gradonačelnika, Mladenović je rekao da "samoukidanjem posla i plate želi da pokaže da odlazak na tržište rada nije ništa strašno i da treba dati šansu mladim glumcima". Ostavku je podneo i direktor marketinga Igor Brakus

  • 0

Upravnik pozorišta "Atelje 212" Kokan Mladenović podneo je ostavku na tu funkciju i o tome je obavestio osnivača Skupštinu grada Beograda i gradonačelnika. Prema nezvaničnim informacijama, njega će na toj funkciji zameniti dramaturg Ivana Dimić. Ostavku je podneo i direktor marketinga Igor Brakus.

Konačno se završila višemesečna agonija i spor između glumaca i uprave "Ateljea 212"Na konferenciji za novinare, Mladenović je rekao da "samoukidanjem posla i plate želi da pokaže da odlazak na tržište rada nije ništa strašno i da treba dati šansu mladim glumcima".

- Ako je ovo način da Atelje nastavi rad, ja uistinu verujem da mi je važniji Atelje od mog mesta upravnika - rekao je on.

Mladenović je izjavio da je pet meseci nesuglasica negativno uticalo na poslovanje kuće koja je u protekle tri godine, kako je istakao, zabeležila odlične rezultate. On je naveo da su za vreme njegovog mandata izvedene 23 premijere koje su dobile 78 domaćih i stranih nagrada, a gledalo ih je 320.000 ljudi, kao i da je u istom periodu povećan prihod sa blagajne. Međutim, novca za kulturu nema, a postojeći model pozorišta, prema njegovoj oceni - ne funkcioniše.

- Biti upravnik pozorišta koje ima milion evra godišnjeg budžeta, a sve ode na plate i dažbine i ni jedan dinar ne može da se uloži u nove produkcije, znači statirati - izjavio je Mladenović ističući da mu je sa druge strane čast što je bio upravnik pozorišta na čijoj su sceni glumili mnogi velikani.

On je objasnio da se "zalaže za teatar koji će biti otvoren kao model funkcionisanja, u kojem od portira do upravnika neće biti stalno zaposlenih" i dodao da u ovom gradu postoji 300 mladih glumaca i drugih pozorišnih radnika željnih svakog angažmana.

- Novi model podrazumeva jasne ugovorne obaveze. Zalažem se da svi sigurnost ostvarujemo svojim darom i angažmanom, a ne pozivanjem na običajna i radna prava. Nakon pet meseci nesuglasica koje su blokirale rad ove kuće, želim da promovišem sistem tržišta, nemanja stalnog angažmana i samom sebi uručujem otkaz -  izjavio je on.

Na pitanje u kakvom stanju ostavlja kasu, rekao je da će ona biti u minusu. On je istakao da je u prethodne tri godine Atelje ostvarivao 40 posto sopstvenih prihoda, dok je za druga "budžetska" pozorišta uspeh i 20 posto. U skladu sa tim projektovan je plan rashoda za ovu godinu, ali se od juna samo na otkazima sponzorskih ugovora izgubilo 11 milona dinara, precizirao je on.

Na mestu upravnika Mladenovića bi mogla da se nađe spisateljica i dramaturg Ivana Dimić, autorka knjiga "Crna zelen", "Mahorka, mastilo i muž", "Uzimanje vremena" i drugih. Njene drame poput "Pred ogledalom", "Pepeljuga", "Golje" i "Zmajovini pangalozi" izvođene su kako u "Ateljeu", tako i u pozorištu "Duško Radović", Pozorištu na Terazijama i u pozorištu "Boško Buha".

Ona je, u vreme dok je ministar kulture bio glumac Vojislav Brajović, bila njegov pomoćnik, a od januara 2010. do aprila 2011. bila je direktor drame  Narodnog pozorišta u Beogradu. Prethodno na tom mestu bio je i Kokan Mladenović, s tim što je između njih tu funkciju obavljala Tanja Mandić Rigonat.

Ivana Dimić je kao dramaturg bila zaposlena u "Ateljeu 212" i u dečjem pozorištu "Boško Buha".

Inače, poslednji u nizu sukoba na relaciji glumci-uprava "Ateljea" dogodio se kada je ovom pozorištu zbog nagomilanih dugova isključena električna energija.

(M. S. / Izvor: Blic, Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA