BOGOJAVLJENSKI KRST: Nadmetanje na četiri mesta u gradu

Manifestacije počinju tačno u podne a organizuju ih predstavnici opština Zemun i Čukarica, Stari Grad i Surčin kao i sveštenstva tamošnjih hramova

  • 1

Tradicionalno plivanje za Časni krst, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljanja, biće organizovano u subotu, 19. januara, na dve lokacije u Beogradu: na Zemunskom keju i na Adi Ciganliji.

Na Zemunskom keju, kod restorana "Venecija", u 12 časova najhrabriji plivači će se u hladnom Dunavu po šesnaesti put boriti za prestižnu titulu nosioca Bogojavljenskog krsta. Organizator i pokrovitelj ovog nadmetanja je opština Zemun, a suorganizatori su Hram Svetog Nikolaja Miriklijskog iz Zemuna i Svebor savez Beograda.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova liturgijom u Hramu Svetog Nikolaja Miriklijskog u Njegoševoj 45. Nakon liturgije, litija će proći zemunskim ulicama: Njegoševom, Glavnom i Gospodskom do restorana "Venecija".

Povodom Bogojavljenja, Udruženje građana "Zemunska priča" treću godinu zaredom organizuje "Bogojavljensku noć" koja će se, uz bogat kulturno-umetnički program, održati u petak 18. januara od 21 do 23 časa na Letnjoj pozornici ispred restorana "Venecija" na Zemunskom keju. Tradicionalni doček Bogojavljenja okupiće zemunske pisce, istoričare, muzičare i ostale javne ličnosti. Obezbeđena je i dovoljna količina kuvanog vina i čaja za sve one koji će svojim prisustvom uveličati ovaj događaj.

U drugom delu grada, na Adi Ciganliji, petnaesto po redu plivanje za Časni krst organizuju sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa, opština Čukarica i Javno preduzeće "Ada Ciganlija", a manifestacija počinje tačno u podne.

Start trke je na splavu kod restorana "Jezero". Za Časni krst ove godine plivaće više od 50 takmičara, pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije, Svibora i građanstva. Bogojavljenski krst od leda je sačinjen od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa.

Liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počeće u 8.30 časova, a Litija polazi u 11 časova ispred Hrama Svetog Đorđa i kreće ka Adi Ciganliji, gde će se od 11.30 časova održati umetnički program. U programu, koji vodi profesor Nikola Rackov, učestvuju operski pevač Oliver Njego i pesnik Dobrica Erić.

Časni krst pobedniku će dodeliti starešina Hrama Svetog Đorđa protojerej stavrofor Slavko Božić, a Pobednički plašt predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić.

Osmo svesrpsko i Šesto međunarodno Bogojavljensko plivanje za Časni krst, na kome će učestvovati oko 40 plivača, održaće se i kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović". Organizatori su Svebor savez Srbije, opština Stari grad, Crkva Ružica i Kapela Svete Petke. Liturgija će početi u 9 časova u Crkvi Ružici.

Opština Surčin prvi put organizuje plivanje za Časni krst, koje će se održati u 12 časova na Bečmenskom jezeru-ribnjaku. Do sada se prijavilo 14 takmičara. Organizator je Svebor savez u saradnji sa opštinom Surčin. Liturgija će početi u 9.30 časova u Hramu Svetog Save u Bečmenu.

VERSKO UČENJE

Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga ovaj krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljanje.

Zato se na Bogojavljenje vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci, ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita, pa se ona nosi kući. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Od pre desetak godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

(M. S. / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    18. januar 2013 | 11:19

    Zamolio bih nekog,ko je upoznat, da mi kaze koji su kriterijumi za ucestvovanje!? Kako se prijavljuje? Hvala unapred!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA