RESTITUCIJA: Hotel "Beograd" vraćen vlasnicima

Za poslednjih mesec dana, Agencija za restituciju donela je odluku o vraćanju 107 nekretnina. Hotel "Beograd" će biti potpuno obnovljen, naslednici zadržavaju zaposlene

  • 1

Agencija za restituciju donela je u pet poslednjih dana 2012. godine više od 60 rešenja o vraćanju oduzete imovine, među kojima je i poznati hotel "Beograd", na uglu Nemanjine i Balkanske ulice u glavnom gradu, pišu "Novosti".

Za samo devet radnih dana u ovoj godini, Agencija je vratila još 45 lokala i dva stana ukupne površine 3.120 kvadrata. Ukupno je vraćeno 107 nekretnina.

Vraćeno je i 5,18 hektara poljoprivrednog zemljišta, 8,39 hektara šumskog i 16.864 kvadrata građevinskog zemljišta. Te nekretnine nalaze se u Starom gradu, Vračaru, Obrenovcu, Alibunaru, Kragujevcu, Novom Sadu, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Kosjeriću i Aranđelovcu.

- Hotel "Beograd" bio je u svojini Vladimira Đorđevića, učesnika Cerske bitke, a kasnije predsednika Udruženja industrijalaca - kaže Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju.

Zdanje je nacionalizovano 1948. godine. Osim nekih umetničkih slika, koje su nestale, ništa se u objektu do danas nije promenilo. Do vraćanja, hotel je bio u vlasništvu države, a korisnik su "Železnice Srbije".

Po zakonu, "Železnice" imaju pravo na korišćenja tog prostora još tri godine. Novi vlasnici su, ipak, spremni da zdanje, ukoliko se dogovore sa "Železnicom", preuzmu odmah.

Plan je da hotelu vrate stari sjaj, da ga renoviraju i, što je najvažnije, ponude sadašnjim zaposlenima radno mesto ili socijalni program iako ih zakon na to ne obavezuje.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    19. januar 2013 | 13:51

    A po kom to zakonu Zeleznice imaju pravo na zdanje jos tri godine???? Ako je zakon, odluka o restituciji je jaca od tog "titovog zakona" a ako je uredba a ne zakon onda je jos slabije pred sudskim sistemom!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA