Hiljadu izlagača na Sajmu turizma

U okviru Sajma turizma biće održan i Sajam vina i Sajam suvenira, a prvi put učestvuju predstavnici Češke, Nemačke i i Izraela

  • 0

Na ovogodišnjem, 34. po redu, Međunarodnom sajmu turizma, koji će trajati od 23. do 26. februara, posetocima će se predstaviti 1.000 izlagača, a prvi put će učestvovati i predstavnici Nemačke, Česke i Izraela, najavili su danas organizatori.

Državni sekretar u Ministartvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković je kazao da je je ovogodišnji sajam turizma veći nego prethodnih godina, kao i da je to jedna od retkih manifestacija u Srbiji koja konstantno raste, što potvrđuje i učesnici iz 46 zemalja.

Petković je na konferenciji za novinare istakao da onaj ko želi da pravi bilo kakav posao u sektoru turizma u ovom delu Evrope, mora doći na Beogradski sajam.

Sajam turizma je, prema njegovim rečima, vođeća regionalna manifesatcije, što potvrđuje učešće predstavnika ministarstava turizma iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Turske i Makedonije.

- Ovo je dovoljna potvrda da je Beogradski sajam turizma mesto gde se okupljaju turoperatori, hotelijeri, poslovni ljudi i predstavnici vlada - svi koji od turizma žele da naprave održiv biznis - naglasio je Petković.

On je podsetio da će se ove godine paralelno održati i Sajam vina sa 100 izlagača i Sajam suvenira, na kome će učestvovati više od 60 izlagača.

Prvi put ove godine biće paralelno održana i Međunarodna konferencija o održivom turizmu u funkciji ruralnog razvoja, koja dodatno privlači veliki broj gostiju, dodao je Petković.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Gordana Plamenac je kazala da će na štandu ove organizacije, između ostalog, svakodnevno biti promovisana kampanja Soul Food - Hrana sa dušom, kao i gastromnomski specijaliteti sve četiri regije Srbije - Zapadne, Centralne, Istočne Srbije i Vojvodine.

Plamenac je kazala da će TOS, zajedno sa turističkim organizacijama Beograda i Vojvodine ugostiti 60 stranih turoperatora, medija i agencija za odnose sa javnošću iz 14 zemalja, među kojima je prvi put i Kina, kako bi oni širili pozitivnu sliku o Srbiji u svojoj zemlji.

Ona je dodala i da će Nemačka nacionalna turistička organizacija otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu za šest zemalja iz okruženja.

- Turizam je jedina privredna grana koja se oporavila od ekonomske krize i ide u pozitivnom pravcu - istakla je Plamenac.

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Dejan Veselinov je istakao da tokom Sajma, privreda prestonice, pre svega vlasnici hotela i hostela osete sve dobrobiti ove manifestacije.

On je dodao i da je TOB sve informativne centre, kao i smeštajne objekte snabdeo mapama i vodičima, kako bi se gosti osećali prijatno u srpskoj prestonici, navodeći da će za sve goste biti organizovano i besplatno razgledanje grada "Svetla Beograda".

Ataše za kulturu i turizam ambasade Turske, ovogodišnje zemlje-partnera Sajma turizma, Derja Polat je kazala da ova partnerska uloga podstrek poboljšanju već dobrih odnosa između dve zemlje.

- Iako veliki broj građana Srbije poznaje turska letovališta i obale, i ostatak zemlje ima za svakoga po nešto. Tu je 5.000 arheoloških nalazišta, 10 lokaliteta koje su pod zaštitom UNESCO, ali i 10.000 godina stara civilizacija - istakla je Polat.

Ona je podsetila da je Turska sedma najposećenija turistička zemlja na svetu, o čemu svedoči dolazak 31,5 miliona turista prošle godine, među kojima je i 138.000 iz Srbije.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA