4

OVO MORATE VIDETI: Na Tašu se fudbal nekada igrao - FIĆAMA! (VIDEO)

Stadion Tašmajdan, na kojem se poslednjih godina češće događaju tragedije nego zanimljive manifestacije, nekada je bio i poligon za autobol. Ne znate šta je to? Evo kratke lekcije o sportu i istoriji prestonice

Fudbal sa Fićama
Printskrin: Facebook

Sećate se jugoslovenskog “fiće”? Znate da je mogao da igra fudbal? Ako vam to deluje nemoguće, verovatno ste previše mladi da biste se sećali kasnih sedamdesetih u Beogradu

Probajte da provalite šta je SKANDALOZNO na ovom snimku (VIDEO)

Stadion Tašmajdan, na kojem se poslednjih godina češće događaju tragedije nego zanimljive manifestacije, nekada je bio i poligon za autobol. Ne znate šta je to? Evo kratke lekcije o sportu i istoriji prestonice.

Tridesetih godina prošlog veka uspešan reli vozač Nemac Karl Kapler osmislio je “loptašku” igru – automobilima. Prva utakmica ove vrste odigrana je na fudbalskom terenu FK Frankonia Karlsrue. Ipak, nakon Kaplerovog povlačenja iz ovog sporta, alutobol je nakratko zaboravljen.

Sedamdesetih godina ova ideja pojavila se na drugom kraju planete – u Brazilu. Umesto na automobilskoj stazi, četvorotočkaši su se pojavili na fudbalskom igralištu.

Navodno, prva zvanična autobol utakmica u ovom sportu na tlu Evrope održana je u Beogradu. Naime, na Tašmajdanskom stadionu, maja 1978. godine, pred oko 1.500 gledalaca, sučelile su se ekipe Crvene zvezde s jedne i Beograda s druge strane.

Obe ekipe vozile su tada čuvenog jugoslovenskog četvorotočkaša “fiću”. Svaku ekipu predstavljala su po četiri takmaca, a rezultat je, nakon penala, bio 8:7 za Zvezdu.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Autobol, Fiće, Fudbal, Tašmajdan
Popularni komentari
 • P
  Pozdravite vašu mamu

  To su bili dani…

 • I
  Ivanu

  Tozo, vidis da jeste, sad je doslo vreme da ni kod kineza ne mozes da kupis loptu za fudbal…

 • P
  Pepa

  Bravar planski zaduzivao zemlju ne bi li se kad istekne grace period ista raspala, I sto je bitno ne bi li poneki narodi dobili svoje drzave po prvi put u istoriji. Toliko se zaduzivalo da se nije znalo na sta trositi pa su I automobili sluzili za fudbal.

foto dana

video dana