≫ 

OVO MORATE VIDETI: Na Tašu se fudbal nekada igrao - FIĆAMA! (VIDEO)

Stadion Tašmajdan, na kojem se poslednjih godina češće događaju tragedije nego zanimljive manifestacije, nekada je bio i poligon za autobol. Ne znate šta je to? Evo kratke lekcije o sportu i istoriji prestonice

  • 4

Sećate se jugoslovenskog "fiće"? Znate da je mogao da igra fudbal? Ako vam to deluje nemoguće, verovatno ste previše mladi da biste se sećali kasnih sedamdesetih u Beogradu...

Probajte da provalite šta je SKANDALOZNO na ovom snimku (VIDEO)

Stadion Tašmajdan, na kojem se poslednjih godina češće događaju tragedije nego zanimljive manifestacije, nekada je bio i poligon za autobol. Ne znate šta je to? Evo kratke lekcije o sportu i istoriji prestonice.

Tridesetih godina prošlog veka uspešan reli vozač Nemac Karl Kapler osmislio je "loptašku" igru – automobilima. Prva utakmica ove vrste odigrana je na fudbalskom terenu FK Frankonia Karlsrue. Ipak, nakon Kaplerovog povlačenja iz ovog sporta, alutobol je nakratko zaboravljen.

Sedamdesetih godina ova ideja pojavila se na drugom kraju planete – u Brazilu. Umesto na automobilskoj stazi, četvorotočkaši su se pojavili na fudbalskom igralištu.

Navodno, prva zvanična autobol utakmica u ovom sportu na tlu Evrope održana je u Beogradu. Naime, na Tašmajdanskom stadionu, maja 1978. godine, pred oko 1.500 gledalaca, sučelile su se ekipe Crvene zvezde s jedne i Beograda s druge strane.

Obe ekipe vozile su tada čuvenog jugoslovenskog četvorotočkaša "fiću". Svaku ekipu predstavljala su po četiri takmaca, a rezultat je, nakon penala, bio 8:7 za Zvezdu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pozdravite vašu mamu

    13. decembar 2013 | 19:11

    To su bili dani...

  • Ivanu

    13. decembar 2013 | 22:06

    Tozo, vidis da jeste, sad je doslo vreme da ni kod kineza ne mozes da kupis loptu za fudbal...

  • toza

    13. decembar 2013 | 20:46

    Koja glupost! Pa nista besmislenije nisam video. Jel u toj SFRJ stvarno bilo para za bacanje na ove budalastine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA