IDEMO U OBILAZAK: Telegraf vas vodi preko mosta Zemun-Borča, pređite ga s nama! (VIDEO) (FOTO)

Ukoliko ste se pitali kako je to preći Dunav na mestu Mosta prijateljstva, evo vam prilike da budete među prvima koji su prešli iz Borče u Zemun. Srećan put, za sada samo virtuelno!

  • 7

Most prijateljstva, u narodu popularniji kao Kineski most, povezivaće Zemun i Borču preko Dunava, ali i Beograd s Južnim Banatom.

Dok ova velelepna građevina i novi ponos prestonice ne bude završena, Telegraf.rs vas vodi u šetnju preko mosta. Budite prvi koji će s nama preći s jednog na drugi kraj obale. Uživajte!

Da bi ste prišli mostu sa Zrenjaninskog puta, morate skrenuti desno kod groblja Zbeg, ali neka vas to ne zbuni, jer se grobovi gotovo i ne vide.

Od skretnice zvane Zbeg, gde će most biti povezan sa Zrenjaninskim putem do kraja 2014. godine, trenutno se izvode radovi na pristupnoj saobraćajnici, pa se prva četiri kilometara vozi po tzv. servisnoj deonici, sve dok se ne dođe do asfaltiranog puta.

Kad dođete do te deonice, više nema prepreke - Zemun je tu, takoreći nadohvat ruke. Potrebno je preći još tričavih 1.482 metra i eto vas na drugoj strani mosta i Dunava. A gde je Zemun, tu je i gardoš, tu si i čuvene kafane i dobar provod.

Iako još nedovršen, na prvi pogled je jasno da će ova investicija biti i te kako isplativa, jer će skratiti put ljudima koji žive, kako to pesma kaže "s one strane Dunava". Prema rečima ministra saobraćaja Aleksandra Antića, čitav teretni saobraćaj neće više ići kroz centar prestonice, već ovim mostom i obilaznicom oko Beograda, čime će se gužve na ulicama glavnog grada smanjiti.

Na sve strane se radi, pored mosta podignut je omanji grad u kojem su smešteni vredni i marljivi radnici iz Kine. Sve još na prvom koraku obećava, pa će glavni grad Srbije i njeni građani dobiti još jednu modernu tvorevinu, saobraćajnicu, koja će im, svakom na svoj način, olakšati život.

Most Zemun - Borča najveća je investicija u oblasti infrastrukture na teritoriji Beograda i ima nemerljiv značaj budući da spaja glavni grad i južni Banat, poručio je danas predsednik Privremnog organa Siniša Mali, naglasivši da je reč o zajedničkom projektu grada i Vlade Srbije.

Izgradnja mosta najvećim delom se finansira iz kredita kineske banke "Eksim" i gradi ga kineska firma "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC).

Most će povezivati Zemun i Borču i biće deo Severne tangente (ST). U Zemunu most će biti povezan s ulicom T-6 jugozapadno od naselja Nova Galenika, a u Borči – sa Zrenjaninskim putem, severno od naselja. Pristupne saobraćajnice obuhvataju i vezu Zrenjaninskog s Pančevačkim putem.

Kineski most će biti tek drugi beogradski most preko Dunava, nekoliko kilometara uzvodnije od Pančevačkog mosta.

Predviđeno je da most bude dugačak 1.482 metra, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane. Most će imati jedan veći raspon za prolaz brodova. Dužina svih pristupnih saobraćajnica biće 21,6 km.

Prema uslovima iz predugovora, potpisanog 23. oktobra 2009. između Vlada Srbije i Kine, ukupna vrednost izgradnje mosta trebalo bi da bude 170 miliona €, od čega će 25,5 miliona € finansirati Vlada Srbije, a 144,5 miliona € – kineska banka "Eksim“, uz poček od tri godine, fiksnu kamatnu stopu od 3% godišnje i rok otplate od 15 godina.

Gradilište je otvoreno jula 2011, a na Kinesku novu godinu 23. januara 2012. kineske radnike je posetio "Valter", popularni glumac Velimir Živojinović.

Pogledajte video prelaska mosta ovde:

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    22. januar 2014 | 19:46

    Sve u Beograd. Nazalost.

  • Koko

    22. januar 2014 | 18:56

    Kakvog crnog prijateljstva medju rodjenim narodom?...sve brat do brata!

  • Vredni Konezi

    22. januar 2014 | 20:07

    Pa i jesu a tako nam i treba kad mi sami ne možemo da napravimo most u po Srbije! Što se mene tiče lično - najbitnije mi je da se završi zaobilaznica oko Beograda. Samo da ne moram u njega da ulazim i biću savršeno srećan. Nit' ja vama trebam - nit' vi meni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA