ALARMANTNO: Bez posla svaki šesti Beograđanin!

Jedna šestina Beograđana je u potrazi za poslom! Po najnovijim podacima sa Biroa , 111.322 stanovnika Beograda je nezaposleno. Stručnjaci tvrde da je znatno veći broj onih koji su bez posla i onih koji rade u sivoj zoni, a to dokazuje i podatak da se pre tri godine na popisu njih 129.087 izjasnilo kao nezaposleno

  • 7

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, radnom mestu u Beogradu se nada čak 21.391 lice sa fakultetskom diplomom.

Broj sugrađana sa završenom trogodišnjom srednjom školom koji čeka na posao je 21.355, a 38.082 sa četvorogodišnjem obrazovanjem, pišu "24sata".

- Najduže na zaposlenje čekaju lica bez zanimanja i stručne spreme, maturanti gimnazije, servisni mašinski mehaničari, poljoprivredni tehničari za proizvodnju bilja, inženjeri arhitekture, doktori stomatologije, pravnici... S druge strane, oni koji imaju zanat u rukama lakše dolaze do posla - kažu u NSZ.

 Statistika, takođe, pokazuje da na evidenciji ima više nezaposlenih žena - 60.731, u odnosu na muškarce - 50.591.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da su rezultati popisa najrelevantniji, jer je njime obuhvaćena svaka jedinka, za razliku od ankete koja se radi na uzorku.

- Svako ko je nezaposlen može da se registruje na NSZ, jer uz to može da dobije i neke privilegije. Ja ne vidim da će uskoro moći da se reši toliki problem nezaposlenosti, jer ne vidimo neke konkretne ugovore za zapošljavanje, već samo memorandume koji su neobavezujući - kaže Nikolić.

Mnogo je onih koji koji dugo čekaju posao na birou, jedan od njih je i Vladana N. (34), ekonomski tehničar.

- Posao na birou, uz kraći prekid, čekam već šest godina, za to vreme me niko nije pozvao za posao. Jedino dobro u tome je što imamo zdravstvenu knjižicu i jeftiniji prevoz - kaže Vladana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DrGari

    26. februar 2014 | 11:09

    Nek se vrate na selo,sjatili se svi u gradove da im babe i roditelji placaju smestaj i hranu da bi bili "gradjani"

  • Tesla

    26. februar 2014 | 11:32

    Lenjivci i neradnici,žive na račun roditelja,užas.

  • matilda matildić

    1. mart 2014 | 02:00

    Jel to zdravstveno što se pominje besplatno ili se plaća?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA