Fijat ispunio dva zahteva štrajkača: Što pre sesti za pregovarački sto

Vlada i Ministarstvo privrede su 24 sata na raspolaganju radnicima

  • 4

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa štrajkačkim odborom i poslodavstvom "Fijata", kao i da pokušavaju da dve strane dovedu za sto kako bi se pregovaralo o zahtevima radnika.

Odlazak Fijata bi bio gubitak za celu Srbiju: Štrajkački odbor odbio sve što Vlada nudi

Vlada i Ministarstvo su 24 časa na raspolaganju Štrajkačkom odboru i radnicima Fijata: Započeti razgovore što pre, posledice mogu biti velike

Knežević je na RTS rekao da Vlada nije pregovarač u ovom procesu, kao i da je u kolektivnom ugovoru "Fijata" navedeno da su pregovaračke strane poslodavci i zaposleni.

- Vlada je samo posrednik i trudi se da ih dovede za pregovarački sto - naglasio je Knežević.

Ministar je naveo da će Vlada Srbije insistirati da se ispune zahtevi radnika, ali istakao da je važno da "Fijat" ostane u Srbiji.

Foto: Telegraf

- Nama je u interesu i jedna i druga strana i ne navijamo tu ni za koga nego želimo da sednu za sto - ističe Knežević.

Naveo je da je saglasan da su plate u Fijatu male, ali da ne može Vlada da garantuje njihovo povećanje.

- Slažem se da je plata mala i da treba da se poveća. Mi ćemo insistirati da se te plate povećaju, ali ne možemo to da garantujemo - rekao je Knežević.

Foto: Telegraf

Ministar je podsetio da su ispunjena dva zahteva radnika - bolja organizacija posla, kao i obezbeđivanje prevoza van standardnog radnog vremena.

- Što se tiče povećanja plata, mi možemo samo da posredujemo - dodao je Kneževic.

Povodom pravila "Fijata" da ne pregovora dok se ne prekine štrajk, ministar kaže da je to korporativno pravo te kompanije i da su oni naglasili da će sesti za pregovaracki sto čim se štrajk prekine.

Istakao je da su Vlada i ministarstvo 24 sata na raspolaganju radnicima i poručio da je svima u interesu da što pre krenu pregovori, kao i da bi bila velika šteta i za radnike i za državu ukoliko se to ne dogodi.

Foto: Telegraf

- Poštovani radnici dajte da sednemo da uslagasimo protokol i pregovaramo - poručio je Knežević radnicima koji su u štrajku od 27. juna.

Naveo je da su predstavnici Vlade Srbije spremni na razgovor i da radnike spoje sa poslovodstvom Fijata kako bi pokušali da razreše probleme.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA