Koji region u Srbiji najviše izvozi, a koji uvozi: I šta se dešava sa Južnom i sa Zapadnom Srbijom

Posle Vojvodine, najviše su izvozili Šumadija i Zapadna Srbija, potom Beogradski region, a na kraju Južna i Istočna Srbija

  • 1
Polje suncokreta u Vojvodini Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Region Vojvodine izvozio je u prošloj godini više od svih ostalih regiona u Srbiji, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Ukupna vrednost izvezene robe u Srbiji tokom 2016. godine bila je 13,4 milijardi evra, što je porast od 11 odsto u odnosu na 2015.

Srpske jabuke i meso idu Rusima: Sve više robe izvozimo u bratsku zemlju

Međutim, trećina izvezene robe u svet je otputovala iz Vojvodine, u vrednosti od oko 4,3 milijarde evra. Region Vojvodine već tradicionalno predstavlja najvećeg izvoznika u Srbiji, ali je primetno da se postotak pokrajine u ukupnom izvozu smanjuje.

U 2015. izvoz Vojvodine u odnosu na 2015. opao je za 0,1 odsto. Međutim, ukoliko se stanje stvari uporedi sa situacijom od pre pet godina, odnosno 2012. godinom, izvoz Vojvodine je opao za pet odsto.

Posle Vojvodine, najviše su izvozili Šumadija i Zapadne Srbije, potom Beogradski region, a na kraju Južna i Istočna Srbija.

Kada je u pitanju uvoz, koji je iznosio 17,3 milijarde evra, situacija je nešto drugačija. Gotovo polovinu učešća u uvozu (46,1%) imao je Beogradski region, dok je u Vojvodinu otišla četvrtina uvezenih proizvoda. Najmanje je, ponovo, otišlo u Južnu i Istočnu Srbiju.

Foto: pixabay.com

Deficit izvoza u odnosu na uvoz iznosi 3,9 milijarde evra, što je smanjenje od 9,1 odsto u odnosu na 2015. godinu, navode u Republičkom zavodu za statistiku.

Najviše se izvozilo u Italiju (2,1 milijarda dolara) i Nemačku. Od suseda, kao najbolji saveznik za srpsko tržište pokazala se Bosna i Hercegovina u koju je otišla domaća roba u vrednosti od 1,2 milijarde dolara. Na listi pet zemalja u koje smo najviše izvozili našli su se još i Rumunija i Rusija u koju smo izveli robe u vrednosti od 796 miliona dolara.

Najviše smo uvozili proizvoda iz Nemačke (2,4 milijarde dolara), potom iz Italije, Kine, Rusije. Od zemalja iz susedstva najviše smo uvozili iz Mađarske.

Srbije je najviše sarađivala sa zemljama članicama Evropske unije, koje su u ukupnoj razmeni učestvuju sa 64,4 odsto. Drugi najvažniji partner u razmeni proizvoda jesu zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 1,9 milijardi dolara.

- To je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), proizvoda od metala, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda. Kada je reč o uvozu, najzastupljeniji su gvožđe i čelik, kameni ugalj i briketi, povrće i voće, medicinski i farmaceutski proizvozi - zaključuju u RZS.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u 2016. godini iznosila je 30,8 milijardi evra

Daljinac baner

(Telegraf.rs/021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA