Niški aerodrom se modernizuje: Stiže savremeni skener

Niški aerodrom će biti rezerva aerodromu Nikola Tesla u Beogradu

  • 1

Niški aerodrom dobiće danas skener u vrednosti od 400.000 evra od Aerodroma Nikola Tesla, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktura Zorana Mihajlović i dodaje da će u taj aerodrom u naredne dve, tri godine biti uloženo oko šest miliona evra.

Istorijski rekord na Aerodromu Nikola Tesla: Više od 23.000 putnika u jednom danu!

Ona kaže da će Niški aerodrom biti rezerva aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, ali da je neophodno da se uradi toranj.

- Posebno smo ponosni na broj putnika. Ove godine Niški aerodrom je imao 150.000 putnika, prošle oko 120 000. Danas imamo 11 linija koje polaze sa tog aerodoroma - rekla je Mihajlović.

Naglašava da je samo pre tri godine taj aerodrom imao 1.220 putnika, a da je danas na 150.000 putnika.

- To jeste najbrži rast malog aerodroma. To je zajednička akcija i grada Niša i Vlade Srbije. Bezbednost i efikarnost nam je najvažnija - pojasnila je ona.

Pozitivni rezultati beleže se, kako kaže, ne samo u vazdušnom već i u drumskom saobraćaju jer se privode kraju radovi na Koridoru 10.

Prošle godine, pojašnjava, Koridorom je prošlo 32 miliona automobila, a ove godine blizu 47 miliona automobila, jer je sada najbrže putovati kroz Srbiju.

Istočni krak Koridora 10 biće završen početkom naredne godine, postoji problem kod tunela, a ministarka dodaje da na najzahtevnijoj deonici - Grdeličkoj klisuri počinje asfaltiranje puta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na Koridoru 10 počelo je postavljanje električnih punjača, pojasnila je ona, uveden je besplatan internet na stajalištima.

Što se tiče Koridora 11 ka Crnoj Gori, ministarka kaže da će ove godine biti završeno 102 kilometra puta od Obrenovca do Preljine, prošle godine je završena deonica Ljug - Preljina.

- U novembru očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora, radimo na tome da bude i ugovor o finansiranju za deonicu Preljine - Požege, koja je vrlo važna deonica - naglasila je ona.

Osvrnula se i na ugovor o transportnoj zajednici koji je potpisan na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu navodeći da je reč o ugovoru u okviru kojeg zapadnobalkanske zemlje, inače različitog stepena razvoja u toj oblasti, treba da usaglase saobraćajne politike kako bi brže uskladile svoje politike sa EU.

Kako je naglasila, za Srbiju je to značajno jer je Srbija centralna zemlja Evrope, ali pre svega zapadnog Balkana dodajući da od Srbije i njene stabilnosti i infrastrukturne povezanosti, zavisi razvoj celog regiona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA