Na granici stoji 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske: Sve mora da prođe jaku kontrolu da bi ušlo u Srbiju

Do kraja nedelje moguće zajedničko rešenje Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske u vezi s fitosanitarnim nadzorom. Lako kvarljiva hrana iz komšiluka, vredna 500.000 evra, poslata na dodatnu kontrolu

  • 10

Inspektori Ministarstva poljoprivrede samo su prekjuče zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrednosti od 500.000 evra, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina. Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija, pišu Novosti.

Kontramera: Carina Srbije pojačava kontrolu nad robom iz Hrvatske

7 hitnih mera protiv Zagreba: Ovo je regionalni odgovor na drastičan potez Hrvata

Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar deo može i da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca.

Detaljna kontrola koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede samo je deo kontramera Srbije prema Hrvatskoj zbog enermnog povećanja taksa na fitosanitarni pregled robe iz "trećih zemalja", gde spada i Srbija. Zategnuti odnosi između Hrvatske, s jedne strane, i komšija u regionu - Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, s druge strane, poprima pravi ekonomski rat.

Foto-ilustracija: pixabay.com

I to preko leđa proizvođača i seljaka. Oni se najviše nadaju da će se uskoro situacija smiriti, jer s novim nametima za kontrolu robe, ona ne može biti nikako konkurenta onoj iz Hrvatske ili EU, a na gubitku su i hrvatski proizvođači, jer im roba propada usled, zakonski, dugih pregleda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama vezan za povećane ovih taksi.

Zemlje iz regiona, među kojima je i Srbija, koje su najviše pogođene novim merama, smatraju da je Hrvatska na ovaj način prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bum

    9. avgust 2017 | 12:12

    Kupujte njihovo idite im na more ..... Pa ce nam vratiti lepo na njihov nacin. Jedino sto valja kod hrvata su Hrvatice.

  • Samac u noci

    9. avgust 2017 | 12:20

    Kakve smo mi budale... ljudi kupujte domace proizvode. Zbog cega je njihovo lepse i bolje od nasih. Kad vidim da je njihovo samo vratim nazad...

  • Pera

    9. avgust 2017 | 12:23

    To odmah vratite nazad na +40 dok stigne u Srbiju gotovo potrovasenas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA