≫ 

Sjajan dogovor MMF i Vlade: Povećanje plata i penzija u 2018.

Ruf je istakao da MMF za ovu godinu prognozira rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za dva odsto, a za 2018. za 3,5 odsto

  • 0

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf izjavio je da su sa Vladom Srbije usaglašeni ključni parametri za budžet za 2018. godinu, koji uključuju i povećanja plata u javnom sektoru i penzija od naredne godine. Ministar Dušan Vujović je rekao da je jedan od vrlo opipljivih rezultata to što sada na svakih milijardu evra duga štedimo 50 do 60 miliona evra, jer plaćamo niže kamate.

Poskupljenje goriva može da se odrazi čak i na plate: Evo za koliko skaču cene!

- Zajedno sa većim prihodima za plate i penzije, planirani fiskalni deficit je 0,7 odsto BDP-a, što je nivo koji ne ugrožava fiskalnu stabilnost i dalje smanjenje javnog duga rekao je Džejms Ruf, navodi se u saopštenju MMF-a.

Kako je navedeno, imajući u vidu dobre ostvarene rezultate, vlada planira da deo novca iz većeg fiskalnog prostora i u ovoj godini iskoristi za isplatu bonusa penzionerima, kao i za bonuse određenim kategorijama zaposlenih.

Ruf je istakao da MMF za ovu godinu prognozira rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za dva odsto, a za 2018. za 3,5 odsto.

Govoreći o osmoj reviziji, rekao je da je postignut dogovor o politikama koje su potrebne kako bi uspešno zaključili reviziju.

- Svi što je dogovoreno da se uradi do kraja septembra je urađeno, a strukturne reforme su nastavljene, mada u nekim slučajevima ima kašnjenja - rekao je Ruf i dodao da će pozitivan izveštaj biti poslat na odobrenje Bordu direktora MMF-a, koji zasedaju, kako se očekuje, u decembru.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ruf je naglasio da je prioritet za 2018. da se očuvaju teško ostvareni dobri fiskalni rezultati, pa je potrebno nastaviti podršku inicijativama za podsticanje privrednog rasta, kao što su povećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja za radnike sa niskim prihodima.

Nastavljaju se snažne ekonomske performanse Srbije

Džejms Ruf ocenio je, na kraju razgovora o osmoj reviziji stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbrija zaključila sa tom organizacijom, da se nastavljaju snažne ekonomske performanse Srbije.

Ruf je rekao da se to dešava iako su u prvom kvartalu bile privremeno usporene zbog suše i prekida u snabdevanju električnom energijom.

- Aktivnosti su ostale snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i investicija - rekao je Ruf na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije.

Ruf je dodao da su uslovi na tržištu rada bolji, a privatni sektor otvara nova radna mesta, a predstavnici delegacije pohvalili su i pad stope nezaposlenosti.

MMF je za ovu godinu prognozirao realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2017. godinu na dva odsto , a za 2018. na za 2018. na 3,5 odsto.

Istakao je da je osnovna ekonomska aktivnost snažna i podržana intenzivnim izvozom.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ruf je ukazao da je usporavanje prouzrokovano proizvodnim faktorima, a ne zbog slabe potražnje ili fiskalne kontrakcije.

Rekao je da MMF uočava poboljšanje i na tržištu rada, otvaranje velikog broja radnih mesta u privatnom sektoru.

S obzirom na nisku inflaciju, kako je preneo, MMF smatra monetarnu politiku NBS ispravnu, a u tekućoj godini vidi dobre fiskalne rezultate, dodajući da je fiskalni balans blizu pozitivne nule, što je puno bolje od projektovanog budžetskog deficita.

Ruf je podvukao da za naredni budžet smatra da je prioritet očuvanje fiskalnih dostignuha.

Prema njegovim rečima neophodno je nastaviti sa reformama državnih preduzeća, jer se još uvek kasni u iznalaženju solucija za problematična preduzeća, kao što su MSK, Azorata, RTB, Petrohemija, Resavica.

- Biće potrebno nastaviti sa reformama javne uprave da bi se poboljšao kvalitet javnih usluga i smanjili rizici. Veoma je važno usvajanje zakonodavstva koji se tiče plata u jamvom sektoru u decembru - poručio je on.

Dodao je da je neophodno dalji akcenat staviti na jačanje poslovnog okruženja, podsticanje rasta u kojem vodeću ulogu ima privatni sektor i rast nezaposlenosti.

Pohvalio je dalji napredak Srbije na Duing biznis listi, i ukazao da još ima prostora za poboljšanje vezano za konkurentnost i smanjenje prepreka za biznis.

S tim u vezi je napomenuo modernizaciju Poreske uprave i racionalizaciju taksi.

Rekao je da se raduje unapred daljoj saradnji u postizanju ciljeva daljeg rasta i približavanja dohodata zapadnom nivou.

Misija će zaključke ove revizije, kako je najavio, poslati Bordu direktora MMF na odobrenje, a ukoliko Bord da pozitivnu ocenu, to će Srbiji osloboditi dodatnih 119,4 miliona evra, što je ukupno do sada 1,05 milijardi evra, od ukupno 1,2 milijarde.

MMF podseća da su se srpske vlasti opredelile da ne povlače taj novac.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vujović: Na svakih milijardu sada štedimo do 60 miliona

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da je tokom aranžmana sa MMF-om u prethodne tri godine ostvarena ukupna fikskalna konsolidacija i da je jedan od vrlo opipljivih rezultata to što sada na svakih milijardu evra duga štedimo 50 do 60 miliona evra, jer plaćamo niže kamate.

Vujović je na konferenciji za novinare povodom osme, završne revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, rekao da Srbija beleži stalni pad udela kamate.

- Ne samo udela duga u BDP-u sa oko 75 odsto na 65 odsto, nego nam pada i trošak tog duga. Permanetno pada deo u budžetu koji se odnosi na plaćanje kamata zato što su kamatne marže koje plaćamo na svetskim finsnsijskim tržstima značajno smanjene sa preko 5,5 odsto, pre svega četiri ili pet godina, na 1,3 odsto koje plaćamo danas. To je vrlo opipljivi rezultat ovih reformi - naglasio je Vujović.

Kako je rekao, na svakih milijardu evra duga mi sada štedimo 50 do 60 miliona evra, zato što plaćamo niže kamate.

- To je vrlo opipljiv rezultat onoga što sada radimo. Takođe, treba da obezbedimo održivost ovih reformi, završimo strkukturne reforme i da zavrsimo reforme koje će obezbediti duguročno stabilan rast javnih prihoda i efikasno korišćenje javnih rashoda - dodao je Vujović.

Nakon osme revizije se Program MMF-a završava u februaru iduće godine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA