NEMA NIŠTA ZA DŽABE! Čak i beskamatni krediti nas koštaju više hiljada!

- Nema kamate, ali postoje drugi troškovi, bilo da su u pitanju troškovi transakcija, takse, održavanje računa... - kaže profesor Musabegović

  • 3

Kupovina na odloženo bez kamate omiljena je kod građana, ali iako je kamata u ovim slučajevima 0 odsto, nije da osim ravnomerno raspoređenih rata otplate ne postoje nikakvi troškovi. Naprotiv, kod svakog beskamatnog kredita, obavezni su troškovi, bilo da je to procenat za uslugu što ste karticom kupili nešto, ili trošak za mesečno održavanje kartice. Logično, što veći iznos "skinete" sa nje, više koštaju ovi propratni troškovi.

Postoje podaci koje banka ni slučajno ne sme da vam traži! Ove dve stvari su strogo zabranjene

Da kod beskamatnih kredita nema kamata, ali ima drugih troškova, napominje profesor Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije.

- Nema kamate, ali postoje drugi troškovi, bilo da su u pitanju troškovi transakcija, takse, održavanje računa... Tako da sve to ipak košta. Takve stvari su uobičajene i banke na taj način naplaćuju svoje usluge - kaže profesor Musabegović.

Beograđanin Slavko V. (64) se neprijatno iznenadio kada je kreditnom Super karticom platio nameštaj u jednoj domaćoj kompaniji. Na iznos od 36.000 dinara koliko ga je platio i koji je rešio da podeli na šest jednakih rata za otplatu, stiglo mu je da plati još 1.800 dinara prvog meseca za uslugu.

- Tek kada sam otišao do banke sledećeg meseca da im odnesem prvih 6.000 dinara, shvatio sam da treba da im dam još blizu 1.800 dinara koliko su mi rekli da košta ta transakcija koju su mi odobrili. Ne mogu reći da se nisam iznenadio. Naravno, pored  svega ovoga plaćam svakog meseca 199 dinara za održavanje te kartice - kaže ovaj Beograđanin.

Foto: Telegraf

To je samo jedna od situacija gde postoje dodatni troškovi. Druga najčešća je kada prodavnice daju kupovinu na rate bez kamate. Najčešća greška u takvim situacijama je ta što prodavci najčešće ne daju potpune informacije kupcima.

Procedura je jednostavna jer kupcu nije potrebno ništa sem lične karte kada dođe u prodavnicu. Dva dana kasnije kupac treba da potpiše još nekoliko papira i može da podigne kupljenu robu. Međutim, mnogi tek tada ili kroz nekoliko dana kasnije, kada im na kućnu adresu stigne kartica, postanu svesni da su postali klijenti određene banke i da na njihov račun treba da uplaćuju odrdeđeni iznos od nekoliko stotina dinara svakog meseca sve dok otplaćuje taj kredit.

Ovde nije kraj manipulacijama jer kupac bude obavešten da čak može da raspolaže određenom sumom novca sa kartice kako bude otplaćivao kredit, ali ovde treba biti veoma oprezan jer kamate na kreditne kartice mogu da budu ogromne.

Foto: Profimedia

Ovde postoji još jedna sasvim legalna i u drugim državama, češća nego kod nas, situacija. Mnogi autoplacevi daju popust ako automobil platite u kešu. To je najbolje objašnjeno na primeru na sajtu polovniautomobili.com.

"Na primer, cena vozila je 4.950 evra, ali ako plaćate u kešu dobijate popust od 300 evra, te će cena biti 4.650 evra. Upravo tu razliku u ceni banka dobija od auto placa kao nadoknadu za pozajmljivanje novca (to je praktično kamata); auto plac je prodao vozilo po ceni po kojoj bi ga prodao bez kredita, tj. za keš, a kupac odlazi srećan zato što je dobio "beskamatni" kredit.

Dakle kupac nije dobio popust jer auto plac plaća kamatu banci. Iako zaista nije platio kamatu, automobil je platio više nego što bi platio da je auto kupio za gotovinu ili običan auto kredit, i na taj način je kupac indirektno platio kamatu.

Kredit bez kamate jako lepo zvuči, ali pravi beskamatni krediti ne postoje. Pitanje je samo koja vas opcija kad kupujete na rate najmanje košta i time treba da se vodite pri odabiru načina plaćanja.

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    5. decembar 2017 | 20:10

    Ko veruje bankama i zadužuje se kod njih? Samo ko mora.

  • Dragana

    5. decembar 2017 | 21:10

    Naravno da ne postoji. Da nije kamata,onda je nešto drugo... Eh,najteže je kada moraš imati posla s bankom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA