Krkobabić u poseti Zlatiborskom okrugu: Srpsko selo očekuje spas (FOTO)

Ministar je podsetio da je prethodna godina završena iznenađujućim brojem od 185 novoosnovanih zadruga

  • 4

U radnoj poseti Užicu, centru Zlatiborskog upravnog okruga, bio je danas ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća. On je tom prilikom rekao da se nastavlja borba za zadrugarstvo i borba za srpsko selo.

OVO JE PRAVI LEK ZA OPORAVAK SRPSKOG SELA: Za 6 meseci 182 novoosnovane zadruge i 196 miliona dinara podsticaja

Na sastanku održanom u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja RS učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih, ministar je podsetio da je prethodna godina završena iznenađujućim brojem od 185 novoosnovanih zadruga (što je više nego u prethodnih 5 godina zajedno), a samo za dve nedelje nove godine nastalo je još pet, što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

OVE GODINE 825 MILIONA DINARA ZA ZADRUGE

Krkobabić je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini, iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a za ovu 2018. godinu najavio je čak četiri puta veći iznos, novih 825 miliona dinara, koje će država izdvojiti za zadruge.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća

- Srpska Vlada i srpski parlamentarci prepoznali su značaj akcije 500 zadruga u 500 sela i ove godine će iznos opredeljen iz budžeta za ovu namenu biti značajno veći. Tim sredstvima direktno ćemo pomoći i do 70 postojećih i novoosnovanih zadruga - rekao je Krkobabić.

SLOŽENE ZADRUGE

Novina ovog programa su takozvane složene zadruge, koje će nastati povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga u složene sisteme, a svakoj je namenjeno i do 500.000 evra.

Načelnik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović zahvalio je ministru na poseti izrazivši jasnu želju da se lokalna samouprava ovog okruga uključi i da svoju snažnu podršku programu oživljavanja zadrugarstva i u ovom delu Srbije. Od 64 zadruge u ovom okrugu trenutno njih 20 ima nekakav prihod, a situacija bi se značajno mogla popraviti daljim udruživanjem pojedinačnih malih poljoprivrednih proizvođača. Paunović je izrazio želju da u ovom okrugu vidi i jednu uspešnu složenu zadrugu, za primer.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća

Radnom sastanku na temu zadrugarstva prisustvovali su i gradonačelnik grada Užica Tihomir Petković, predsednici opština Priboj, Sjenica, Prijepolje, Bajina Bašta, Nova Varoš, Kosjerić, Arilje i Požega sa svojim saradnicima, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Zlatiborskog upravnog okruga.

SANU: NA PRAVOM PUTU

Prisutnima se obratio i saradnik Akademijskog odbora za selo SANU, Risto Kostov koji je istakao kako je SANU iza sebe imala 50 godina neuspelih pokušaja da skrene pažnju javnosti i državi o propadanju srpskog sela, ali se tek inicijativom ministra Krkobabića pristupilo rešavanju ovog, sada već gorućeg problema.

- Napokon smo na pravom putu da stručnjake i znanje ujedinimo sa srpskim seljakom na očiglednu dobrobit svih - rekao je Kostov.

Foto: Profimedia/imageBROKER

Nakon sastanka, ministar je obišao poljoprivredno gazdinstvo Velimira Nikolića u selu Crkvari, koji se bavi uzgajanjem malina.

Nikolić je zahvalio ministru na poseti i primetio da su ovakvi podsticaji države upravo ono što je potrebno da osnaži i poveže pojedinačne uzgajivače maline, kao jednog od najcenjenih proizvoda sa naših prostora i tako otkloni višedecenijske poznate probleme malinara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. januar 2018 | 12:50

    Kada ce o selu ,da brine, neko, ko ga - poznaje...

  • ДР

    25. januar 2018 | 07:25

    За наше село једини је спас да овај оде из политике!

  • kamy

    25. januar 2018 | 01:36

    Gospodo, sko ova drzava me promeni odmos prema selu i ne poboljsa uslove zivota i rada na selu nestacemo kao nacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA