Efekti nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" i dalje nisu poznati: Da li se kod Srba podigla svest o izdavanju i uzimanju fiskalnih računa?

Informacioni sistem Poreske uprave nema kapcitet koji bi omogućio čak ni realno praćenje ukupnog prometa, a potogotovo ne razdvajanje po kategorijama obveznika

  • 3

Iako je ubrzo nakon završetka nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" sopšteno da je zbog sakupljanja fiskalnih računa i slipova evidentiran rast prometa preko fiskalnih kasa, a da on kod malih obveznika, inače glavnih generatora sive ekonomije, beleži skok od čak 33 odsto, na kraju poslovne godine nema potvrda da je taj trend zadržan.

Kome ukidaju beneficirani radni staž u Srbiji?

Informacioni sistem Poreske uprave nema kapcitet koji bi omogućio čak ni realno praćenje ukupnog prometa, a potogotovo ne razdvajanje po kategorijama obveznika, prenosi list Danas.

Rezultati koji su saopšteni za mart prošle godine, kada je nagradna igra organizovana, baziraju se na proceni urađenoj za tu priliku, a na osnovu odabranog uzorka.

Međutim, da li je u nastavku godine naplata PDV-a nastavila rast ili bar zadržala nivo iz prvog kvartala, poreznici nisu ispitivali, pa se ne može ni tvrditi da li je zadržan trend pokrenut tom akcijom. Preciznije raspolaganje podacima biće moguće tek kada se unapredi informacioni sistem i kada softveri omoguće direktnu vezu u realnom vremenu između obveznika i poreznika.

Foto: Telegraf

Do tada, svi parametri za pojedine kategorije dobijaju se "peške" i na osnovu uzorka. Pritom, podaci na osnovu uzorka ne mogu da daju realnu sliku, jer čak i kada u servisu za pranje vozila, na primer, počnu umesto dva, dnevno da izdaju šest računa, to je značajan rast od 200 procenata, ali u ukupnoj masi naplaćenog poreza ne znači veliki pomak.

Ipak, i pored nedokazanog fiskalnog uspeha nagradne igre kojim bi se opravdali troškovi organizovanja i nagradni fond, analitičari su saglasni da je i novi ciklus, za koji se Vlada opredelila ovih dana, koristan čak i ako se samo svede na podizanje svesti građana i trgovaca o neophodnosti izdavanja računa.

Jedan od razloga je što se tokom čitave akcije u kojoj stanovništvo skuplja isečke sa kasa, govori o tome šta sve država izmiruje na osnovu naplaćenog PDV-a, i kolike su štete za društvo zbog raširene sive ekonomije. Drugi benefit je što se stvara navika uzimanja računa i proveravanja njegove verodostojnosti, pa su i trgovci u malim radnjama prinuđeni da evidentiraju veći deo prometa, piše Danas.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СРБИН ИЗ СРБИЈЕ

    25. januar 2018 | 11:17

    TO JЕ ЛАКО РЕШИТИ САМО АКО ДРЖАВА ХОЋЕ.

  • ДАДАист

    5. februar 2018 | 19:17

    "Укрштене речи". . .

  • Пеђо

    28. februar 2018 | 08:41

    Наравно да није.Ми смо сељаци

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA