≫ 

Tužna istina o srpskim kruškama

Zabrana za srpsku krušku u Rusiji: Raskorak sa propisima EU?

  • 9

Rusija je u sredu uvela zabranu uvoza krušaka iz Srbije. Srpske institucije tvrde da je reč o privremenoj meri, iz opozicije se čuju upozorenja da bi se slično moglo dogoditi i sa izvozom ostalog voća iz Srbije u Rusiju, a kao moguće razloge za ovu meru poznavaoci prilika navode različite standarde u primeni pesticida koji važe u Evropskoj uniji i Rusiji, odnosno mogući reeksport krušaka iz EU preko Srbije za Rusiju.

Srbija prvi put u istoriji izvezla više nekog drugog proizvoda nego žitarica

Ruska služba za fitosanitarni nadzor na svom sajtu navela je da je Nacionalnoj organizaciji za karantin i zaštitu rastinja Srbije više puta prijavljivala da su zabrinuti zbog kvaliteta kruške iz Srbije, ali da reakcije nije bilo.

- Ruska služba za fitosanitarni nadzor od srede uvodi vremensko ograničenje na uvoz svežih krušaka iz Srbije, uključujući i preko trećih zemalja, do održavanja razgovora na ekspertskom nivou i pojašnjenja situacije sa kompetentnim državnim službama - saopšteno je iz Ruske službe za fitosanitarni nadzor.

Istovremeno, ista služba najavila je i zabranu uvoza jabuka iz Belorusije.

Sa druge stane, iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije stiglo je objašnjenje da uvoz krušaka nije zabranjen, već privremeno obustavljen.

- Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja očekuje da će se intenzvinom komunikacijom sa ruskom stranom brzo razrešiti se sve nedoumice. Punom saradnjom obe strane kroz zajednički monitoring koji se sprovodi na zajedničkim tačkama pregleda, ruska strana može da se uveri u znanje i stručnost naših inspektora kao i kapacitete proizvođača i izvoznika - citira Blic navode iz Uprave za zaštitu bilja.

Različiti propisi Rusije i EU

Uroš Davidović, novinar koji dugo godina prati poljoprivredu i autor emisije za poljoprivrednike "Bolja zemlja", kaže za Glas Amerike da postoji više mogućih scenarija zbog čega je kruška iz Srbije naišla na rampu na ruskoj granici.

Foto: Promo

- Jedan od mogućih uzroka, objašnjava Davidović, koji i sam uzgaja kruške, jeste to što se propisi Evropske unije po pitanju dozvoljenih supstanci kojima se sme tretirati voće razlikuju od propisa kojih se pridržava Rusija - kaže on.

Iako se najveći deo roda prve klase krušaka izvozi u Rusiju, Davidović podseća da zima nije sezona krušaka, već da one sazrevaju mahom u jesen. Istovremeno, vrlo malo srpskih voćara gaji kruške, a još manje nih koristi hladnjače da bi zamrzavao to voće i kasnije ga izvozio.

S obzirom na to, Davidović smatra da je najverovatniji drugi scenario, po kome kruške vraćene iz Rusije uopšte nisu poreklom iz Srbije, već da je reč o reeksportu voća proizvedenog u Evropskoj uniji.

- Trebalo bi sačekati rezultate istrage i zvanično objašnjenje - kaže Davidović.

Opasnost da Rusi zabrane celokupan uvoz voća iz Srbije?

Da li bi se scenario zabranjene kruške mogao ponoviti i kada je reč o drugom voću iz Srbije? Potpredsednik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić smatra da bi.

Takav potez bi srpsku poljoprivredu pogodio teže od suše, smatra on, a za to odgovorna isključivo srpska vlast.

Aleksić je, u pisanoj izjavi prosleđenoj medijima, podsetio je da je kao član Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu više puta upozoravao nadležne institucije da Srbiji preti zabrana izvoza voća u Rusiju, ali da one nisu reagovale na to upozorenje.

U medijima se o tome nije pisalo, ali mi smo već dobili upozorenje od Rusije da će izvoz biti zabranjen ako srpske fitosanitarne službe ne počnu da rade svoj posao, tvrdi Aleksić. "Većina ljudi ne zna da srpsku robu više ne kontrolišemo mi, već ruske službe, jer su izgubile svako poverenje u naše institucije", naveo je Aleksić.

On upozorava da je Srbija na korak od potpune zabrane izvoza svojih proizvoda u Rusiju.

- Ako se vlast ne urazumi, proći ćemo kao Bosna i Hercegovina, kojoj je zbog reeksporta zabranjen izvoz voća u Rusiju - ukazao je Aleksić.

Uroš Davidović potvrđuje kaže da takva opasnost nije isključena, ali i naglašava da sumnja da će se to i dogoditi.

Zašto su kruške u srpskim prodavnicama gnjecave i trule?

Najveći problem srpskog voćarstva je to što se voćke prskaju nedovoljno ispitanim pesticidima sumnjivog kvaliteta, od kojih mnogi izazivaju neplodnost i rak, a u zemlji se zadržavaju i po 20 godina.

U Srbiji se pesticidi kupuju na crnom tržištu, a zbog besparice istim preparatom se, bez saveta agronoma, prskaju i voće i povrće. Ova činjenica posebno je opasna kada su u pitanju kruške, jer su one na spisku deset vrsta voća na kojima se pesticidi najviše i najduže zadržavaju.

Voćar Slobodan Miljković objašnjava da su pravila EU kada je u pitanju izvoz voća stroga, pa proizvođači najkvalitetnije kruške namenjuju za izvoz.

- To je jedan od razloga zbog kojih se u marketima nalaze gnjecave i izudaranje kruške. Drugi razlog je to što su kruške oseljive i lako trunu, a zbog visoke cene na rafovima stoje duže nego jeftinije jabuke - objašnjava Miljković.

Daljinac

(Telegraf.rs/Glas Amerike)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .S. S.

    16. februar 2018 | 11:57

    Za to neće biti krivi Rusi već naša država isključivo što dozvoljava takvo ponašanje

  • Dragoslav

    16. februar 2018 | 23:28

    Odakle u srbiji toliko krusaka za izvoz??

  • Vukoje

    16. februar 2018 | 11:53

    Tako je malina uvezena iz Poljske 5000 tona pa je preprodavana pod srpskim brendom. Jedan kilogram maline u kesi u tenpu kosta 810 din. A nama su platili 145 . Pa vidite kako smo mi drustvo !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA