RTB duplirao prodaju svojih proizvoda na stranom tržištu (FOTO)

Izvoz je skočio sa 115 na 205 miliona dolara, proizvodi RTB prodavani su u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj

  • 0

RTB Bor je prošle godine u inostranstvo izvezao robu vrednu 205 miliona dolara, što je maltene dvostruko više nego 2016. kada je ukupna prodaja na stranom tržištu iznosila 115 miliona dolara.

Borski plavi kamen ide "kao alva"

Reč je o direktnom i čistom, takozvanom neto izvozu, pošto borska kompanija za proizvodnju bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline ne uvozi sirovinu. Ako se tome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim prerađivačima, koji je u obliku žice, praha ili trupaca opet završio u inostranstvu, indirektan izvoz RTB-a prošle godine iznosio je 270 miliona dolara RTB.

Proizvodi Rudarsko-topioničarskog basena Bor prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj. Vrednost direktno izvezene robe u 2017. bila je 205 miliona dolara, što je skoro dvostruko više nego 2016. godine, kada je ukupan izvoz iznosio 115 miliona dolara. Duplo većem izvozu doprinela je veća proizvodnja u RTB-u Bor, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za ovim metalom iz zemalja u okruženju.

Foto: Promo

DUPLO VEĆI IZVOZ 

Prošle godine je, recimo, u inostranstvu prodato 10.000 tona bakra više nego 2016., a za toliko je porasla i produkcija u RTB-u. Devizni priliv borskoj kompaniji donosi prodaja bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline, a najviše para stiže joj od izvoza bakra.

Katoda iz Bora čuvena je po vrhunskom kvalitetu „četiri devetke“ i odlično se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Poljskoj. Lane je zemljama u okruženju isporučeno 32.200 tona bakra, a RTB Bor je samo po tom osnovu prihodovao 200 miliona dolara.

RTB Bor skoro ništa ne uvozi da bi proizveo robu. Ima sopstvenu sirovinu, čijom se preradom dobijaju bakar, zlato, srebro, platina, paladijum, selen, sumporna kiselina, bakar-sulfat i soli metala. Dakle, reč je o takozvanom neto izvozu na osnovu koga u Srbiju samo ulaze devize, pošto je kupovina rezervnih delova i repromaterijala uračunata i odbijena da bi se dobio čist izvoz i čista para.

Foto: Promo

U JANUARU 15,6 MILIONA DOLARA

Borski kombinat bakra je u januaru inostranom tržištu isporučio robu vrednu 15,6 miliona dolara, odnosno 12,7 miliona evra. Put Hrvatske, Poljske, Nemačke i Turske otišlo je 2.156 tona bakra, a Englezima je prodato 558 kilograma srebra i 2,7 tona selena. Grcima i Rumunima u januaru je isporučeno oko hiljadu i po tona sumporne kiseline, a Turcima i Poljacima 55 tona bakar-sulfata. Prošle godine RTB Bor je prodajući u inostranstvu srebro, selen, sumpornu kiselinu i plavi kamen zaradio šest miliona dolara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA