≫ 

Oblačimo polovnu odeću, deci kupujemo polovne knjige, a u kući imamo polovne aparate: Šta sve kupujemo što je neko koristio pre nas?

U Udruženjima za zaštitu potrošača upozoravaju da je kod kupovine polovnih stvari neophodan dodatni oprez

  • 18

Kada kupujemo automobile navikli smo da gledamo samo polovne, ali nekako smo, neprimetno, počeli da kupujemo i polovnu odeću, obuću, tehniku, školske udžbenike, nameštaj...

10 stvari koje je najbolje kupiti u "seknd hend" radnji

Prošle godine se za nov automobil odlučilo 26.900 ljudi, dok je za isto vreme prodato skoro četiri puta više polovnih automobila čak 100.000. Da situacija neće uskoro da se promeni u korist novih vozila pokazuje i histerija koja je zavladala Srbijom zbog najava da će iz Nemačke i zemalja Zapadne Evrope u našu zemlju ući ogroman broj dizelaša polovnjaka koje ove države proteruje zbog zagađenja okoline.

Foto: Telegraf

U polovni automobil mnogi ulaze u polovnoj odeći pazarenoj u jednoj od brojnih "second hand" prodavnica koje niču istom brzinom kao nekada kineske radnje. Ipak, Tamara Nikolić, vlasnica jedne ovakve radnje, objašnjava da joj mušterije nisu samo ljudi koji nemaju novca.

- Kod nas stiže skoro nenošena odeća i obuća iz razvijenih zemalja. Mnogi primerci na sebi i dalje imaju etikete. U prodavnicama polovne odeće mogu da se nađu zanimljivi i drugačiji komadi odeće, a jednom nedeljno imamo akcije na kojima je sve 200 dinara i tada roba plane - kaže Tamara.

Sedam stvari koje je isplativije nabaviti polovne (FOTO)

Ljubitelji zanimljivog nameštaja redovno posećuju prodavnice polovnog nameštaja iz Nemačke, gde osim nižih cena mogu da se nađu i kvalitetniji, ali korišćeni, kreveti, komode, fotelje, ormari, stolice...

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Takođe, većina mladih sav novac koji imaju daje na ime učešća za kredit za stan, pa onda se onda okreću prodavnicama polovne ili oštećene tehnike kako bi opremili svoj novi životni prostor. Tamo mogu i do 50 odsto nižoj ceni da kupe frižider, veš mašinu, televizor, ali i male kućne aparate.

Krajem leta počinje jurnjava za polovnim školskim udžbenicima čija cena zavisi od stepena išaranosti i oštećenosti. A i kada se užele prave knjige, mnogi se okrenu uličnim prodavcima.

U Udruženjima za zaštitu potrošača upozoravaju da je kod kupovine polovnih stvari neophodan dodatni oprez, posebno ako korišćenu robu kupujemo preko interneta, jer često umesto onoga što tražite možete da dobijete "mačku u džaku".

Daljinac

(G.Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA