≫ 

Da li ste čuli za MEKU MOĆ? Oni je poseduju i treba da pomognu u izgradnji novog imidža Srbije (FOTO)

Pojedinačni članovi Saveta su Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković

  • 1

Premijerka Ana Brnabić je danas osnovala Savet za kreativne industrije i prvi sastanak održala u ''Mokrin kući'' u Mokrinu. Brnabić je rekla novinarima da je osnovala taj Savet pošto su kreativne industrije najbrže rastuća privredna grana u Srbiji i predstavljaju veliku šansu za brži razvoj naše zemlje.

Spremni smo za otvaranje još pet poglavlja: Brnabić kaže da se razgovara sa EU oko podrške

Ona je navela da su kreativne industrije veoma značajne za stvaranje boljeg imidža Srbije, kao zemlje kreativnosti i inovativnosti i kao dobrog mesta za život i rad stručnjaka iz Srbije i celog sveta.

Brnabić je predsedavajuća Saveta, a kreativne industrije obuhvataju: muziku, film, fotografija, radio, tv, dizajn, marketing, digitalizacija, IT softver, gejming, stare zanate i arhitekturu, izdavaštvo, knjige, novine, magazine, izdavaštvo video igara, muzeje i galerije,vizuelne i izvođačke umetnosti.

Savet predsednice vlade za kreativne industrije, kako je objasnila, okuplja pojedince i organizacije koji imaju bogato iskustvo u kreativnim industrijama i koji će premijerki pomoći da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Pojedinačni članovi Saveta su Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković.

U Savetu premijerke Brnabić su takođe i vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u našoj zemlji: Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i ''Mokrin kuća'' poznata kao ''oaza za digitalne nomade''.

Cilj uspostavljanja Saveta predsednice vlade za kreativne industrije je omogućvanje još bržeg razvoja tog sektora, koji već doprinosi domaćoj privredi više nego pojedini tradicionalni sektori.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Savet će imati aktivnu ulogu u razmatranju predloga javnih politika vezanih za razvoj kreativnih industrija u Srbiji i pomagaće u određivanju prioritetnih ciljeva i aktivnosti u tom domenu.

Jedna od ključnih aktivnosti Saveta biće najpre identifikacija ključnih finansijskih i pravnih prepreka za dalji rast ovog sektora, ali i predlaganje konkretnih rešnja u odnosu na potrebe domaće industrije i uspešnu svetsku praksu.

Kao telo sačinjeno od pojedinaca i organizacija iz različitih oblasti kreativnih industrija, Savet će imati ulogu da podstiče međusektorski dijalog i saradnju unutar kreativnih industrija, ali i njihovu vezu sa drugim granama privrede.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Savet će imati ključnu ulogu i u oblasti promovisanja inovativnosti i kreativnosti kao novih elemenata "meke moći" u izgradnji novog imidža Srbije.

Prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25-44 godine, a veliki broj čine žene.

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP-a, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz proseči godišnji rast od 6,4 odsto u poslednje tri godine.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

KONTINENTALU SUBVENCIJE, JER NIJE AUTSORSING

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da je država dala subvencije Kontinentalu za otvaranje istraživačkom centra u Novom Sadu pošto to nije autsorsing kompanija i naglasila da će Srbija od tog centra imati veliku korist.

Mediji su preneli da je država nemačkoj kompaniji Kontinental dala subvenciju od 9,5 miliona evra, što je čak 19.000 evra po zaposlenom.

Na pitanje novinara zašto se pobunio domaći IT sektor pošto je data subvencija stranoj IT kompaniji, Brnabić je podsetila da je prethodna vlada odlučila da ne daje subvencije za IT kompanije i tada stopirala subvencije za kompaniju Endava.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Ona je rekla da je Kontinental potputno drugačiji slučaj, pošto je Endava autsorsing kompanija koja zapošljava pogramere.

- U slučaju Kontinentala imamo istraživački centar u Srbiji koji promoviše Srbiju kao destinacije za istraživanje i razvoj i donosi drugačiju tehnologiju i znanje - rekla je Brnabić i napomenula da će od tog centra imati veliku korist naše start ap kompanije i programeri.

Kako kaže, zapošljavaće pre svega mašinske i elektroinženjere sa fakulteta kako bi ih obučili za sprecifičnu istraživačku granu.

- Tako će Srbiji dati mnogo više nego neka IT kompanija koja je došla da se bavi autsorsingom - dodala je premijerka.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    24. mart 2018 | 12:03

    A da li je tacno,da se za kulturu i dalje odvaja,samo 0,6% od - budzeta? (I kako ce da pomognu oni,kojima je pomoc - potrebna?Mozda ce neko,zaista shvatiti,koliki je znacaj kilture,za sliku o jednoj - zemlji?)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA