Neverovatni podaci o tome ko su glavni kupci srpskog oružja

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su pre svega SAD, zatim Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati

  • 8

Stotinu najvećih svetskih proizvođača oružja prošle godine beleži rast prodaje od oko dva odsto, a vrednost trgovine dostigla je 374 milijarde dolara. Čak 58 odsto svetske trgovine prave američke firme. Sjedinjene Američke Države su i glavni kupac srpske vojne industrije, koja je takođe povećala izvoz i to za 17,7 odsto.

Nov i važan uslov za vlasnike oružja: Zamena oružnog lista samo uz lekarsko uverenje

Rast prodaje naoružanja je očekivan zbog vojnih operacija koje su u toku i dugotrajnih regionalnih napetosti, ali i zbog novih tehnologija.

Američka kompanija "Lokid Martin", koja je i najveći svetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 odsto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35. Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.

- To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira - kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema 'Alas' u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 miliona evra. U njega je uključen i valjevski "Krušik" koji izvozi 95 odsto proizvodnje.

- Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine -  objašnjava generalni direktor HK "Krušik" Valjevo Mladen Petković.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

- Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije 'Smol arms servis', Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske - ističe načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.

Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desa

    25. mart 2018 | 21:42

    Sta ce Bosni oruzije u tolikim kolicinama.

  • Anamarija

    26. mart 2018 | 08:59

    Ne zato sto je oruzije dobro nego sto je jeftino policija u USA vecinom vezba gadjanje sa nasim pistoljima

  • Zoran

    26. mart 2018 | 00:28

    " imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine - objašnjava generalni direktor HK "Krušik" Valjevo Mladen Petković. U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija." Ko niej primetio sada moze da svet lezi na sili. Ko to nije ukapirao propada. Posebna ppreporuuka organizacijama za ljudska prava, borciam za toleranciju i otvorena drusstva.:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA