Nov i važan uslov za vlasnike oružja: Zamena oružnog lista samo uz lekarsko uverenje

Oni koji do početka marta sledeće godine ne zamene oružne listove, ali i oni koji ne dostave MUP-u lekarsko uverenje na svakih pet godina, rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinara, ali i da im se oduzmu oružje i municija

  • 31

Svi građani koji legalno poseduju oružje, a poseduju oružne listove izdate po starom Zakonu o oružju i municiji, moraže da ih zamene do 5. marta sledeće godine. Ovoliki rok za zamenu ovog dokumenta dat je zbog velikog broja vlasnika.

Sve više kompanija prekida saradnju sa Udruženjem vlasnika oružja: Da li je na pomolu velika promena posle masakra na Florodi?

"Stari" vlasnici moraće MUP-u da dostave i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za posedovanje oružja, ali neće morati da prolaze kroz obuku u rukovanju pištoljima ili revolverima.

"Zakonom o oružju i municiji, koji je počeo da se primenjuje 5. marta 2016. godine, propisana je zamena isprava tako što su fizička lica, koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koja su posedovala odobrenja za držanje oružja izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužna da u roku od tri godine od dana početka primene novog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposbnosti navodi se u odgovoru MUP Srbije na pitanje "Politike".

Printskrin

Ubistva koja su se desila poslednjih godina uticala su na neophodnost utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za posedovanje oružja u okviru aktuelnog Zakona o oružju i municiji.

"Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaje zdravstvena ustanova koja je rešenjem ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ispunila uslove za obavljanje lekarskih pregleda za utvrđuvanje zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja. Spisak navedenih zdravstvenih ustanova nalazi se na sajtu Ministarstva zdravlja", navode u MUP-u.

Kazne za nelegalno posedovanje od 5.000 do 150.000 diara i oduzimanje oružja

Oni koji do početka marta sledeće godine ne zamene oružne listove, ali i oni koji ne dostave MUP-u lekarsko uverenje na svakih pet godina, rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinara, ali i da im se oduzmu oružje i municija.

Foto: Telegraf

U slučajevima kada vlasnik oružja premine, rok za prijavljivanje smrti je 45 dana, a tu obavezu imaju oni koji se u takvoj situaciji "nađu u posedu oružja", pre svega supružnici ili drugi članovui porodice. Tada oružje preuzima policija, a oružje treba da bude predmet ostavinske rasprave.

Da bi naslednik zadržao oružje, treba da ispuni uslove kao i bilo koji drugi ghrađanin koji podnosi zahtev za izdavanje oružanog lista, između ostalog, da prođe lekarski pregled i obuku u rukovanju oružjem. Ako se odredi da je naslednik oružja maloletan, oružje će se čuvati do njegovog punoletstva.

Za neprijavljivanje smrti vlasnika oružnog lista u roku od 45 dana za one "u čijem se posedu našlo oružje" predviđene su kazne od 5.000 do 150.000 dinara uz zaštitnu meru oduzimanja oružja i municije.

Daljinac

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rajko

    25. mart 2018 | 15:41

    Ja bih da vratim pistolj ali oni nece da mi vrate 1000 maraka koliko sam ga platio,porez placam vec 15 god,posto nece da mi daju pare nazad onda ce pistolj pod presu hidraulicnu i kada ga budem spljeskao odnecu im ga,tada su izgubili i porez i lekarski i takse,jel to hocete?

  • Legalista

    25. mart 2018 | 09:01

    A šta ćemo sa onima koji oružje imaju u nelegalnom posedu., nose sa sobom i pucaju svaki dan i nikom ništa! Opet ceh plaćaju oni koji imaju legalno a nesmeju ni da nose sa sobom niti su više bezbedni ni van ni u kući svojoj. Ovo nigde nema...

  • Petar

    25. mart 2018 | 08:37

    Opet smisljena otimacina novca od naroda...cega se jos nece setiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA