Inspekcije ubeđuju narod da nije dobro video: Paradajz sa otrovnom korom za njih je južno voće?

Stručnjaci smatraju da je paradajz prskan etrelom, zabranjenim pesticidom koji ubrzava rast

  • 4

Dok građani strahuju od otrovne kore paradajza na čijoj je deklaraciji jasno naznačeno da nije za ljudsku upotrebu, inspekcije tvrde da takvo povrće nisu našle na pijacama i da je najverovatnije u pitanju - greška.

Jedemo otrovan paradajz i to piše na deklaraciji: Evo kako da ga prepoznate - ima ga na svakoj pijaci, možda ste ga i vi kupili!

Profesor na Hemijskom fakulteti Petar Pfendt objašnjava za Informer da je otrovni paradajz najverovatnije prskan etrelom koji poljoprivrednici koriste za ubrzavanje rasta ploda.

- Etrel je pesticid koji je u našoj zemlji zabranjen, ali se može kupiti na crnom tržištu. Koliko je opasan govori podatak da plod koji bi normalno sazreo za dve nedelje pomoću etrela sazri za dva dana - kaže Pfendt i napominje da je kora najotrovnija, jer je direktno izložena prskanju.

Foto: Facebook/Dragan Murar

Sa druge strane, Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se upozorenje "kora nije za ljudsku upotrebu" na deklaraciji za paradajz našlo greškom i da je skinuto sa deklaracije nekog južnog voća. Međutim, nisu objasnili kako i zašto onda na istoj deklaraciji jasno piše da se ona odnosi na paradajz.

Beogradski mediji pišu da je inspekcija prekontrolisala Kvantašku pijacu na kojoj se otrovan paradajz prodavao, ali takav proizvod nije pronađen.

Iz Fitosanitarne inspekcije tvrde da su sve pošiljke paradajza uvezene u Srbiju uzorkovane i potpuno bezbedne za upotrebu.

- Kontrola pošiljke obavljena je 24. marta na graničnom prelazu Gradina. Urađen je pregled, uzorci su poslati na analizu, a 27. marta je stigao odgovor da je proizvod bezbedan za korišćenje i dva dana kasnije smo ga pustili u promet. Urađena je i kontola na pijaci, ali nije pronađen paradajz sa takvom deklaracijom - kaže načelnik Fitosanitarne inspekcije Nenad Milojević.

On napominje da će se utvrditi da li je sporna fotografija fotomontaža ili neka greška, ali da je sigurno da su potrošači bezbedni.

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. april 2018 | 09:22

    Lako je utvrditi istinu .KONTAKTIRAJTE UVOZNIKA !!!

  • Ništa novo

    10. april 2018 | 11:00

    Barem postoji deklaracija, znači da je testirano i kupac je obavešten o proizvodu a šta je sa voćem i povćem koje nema nikakvu deklaraciju, pitanje je čega sve ima u domaćoj proizvodnji jer se ne proverava, proveravaju se veliki proizvođači čiji proizvodi završe u velikim trgovinama ili u fabrici za preradu hrane, na pijaci je uglavnom neproverena hrana.

  • Pele

    10. april 2018 | 14:29

    Lova na ruke piše deklaracije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA