≫ 

Više od 80 odsto građana štedi struju: Bojler uključuju kad je niža tarifa, čak i ručak kuvaju noću

Niža trifa svima traje osam sati, ali ne počinje u isto vreme

  • 12

Između 55 i 60 odsto domaćinstava mesečno ostvari popust od pet odsto jer redovno plaća račune. EPS-ove ankete pokazuju i da 81 procenat građana štedi struju. Mnogi zbog toga menjaju i navike jer vode računa da uređaje koji troše najviše struje, uključuju noću po jeftinijoj tarifi.

BUDITE OPREZNI: Postoje čak 52 načina da vam kradu struju, a ovih 5 najčešće se koriste u Srbiji!

Domaćinstvima znači da u mesečnom obračunu imaju više kilovata potrošenih po nižoj tarifi jer je tada struja četiri puta jefinija.

Potrošači ističu da uglavnom mašinu za veš i bojler uključuju noću, dok neke domaćice i skuvaju ručak po jeftinijoj tarifi.

EPS-ova statistika pokazuje da jeftiniju struju noću može da koristi 70 odsto srpskih domaćinstva jer imaju dvotarifna brojila. Oni koji imaju jednotarifne strujomere nemaju tu mogućnost.

Sve više građana štedi struju: Profimedia/Panthermedia, Telegraf, Printskrin: Youtube/EcosVitez

- Negde oko 37 odsto energije se utroši u nižoj tarifi, to zavisi od sezone i vremena. Konkretno u februaru, kada je reč o grejanju, taj procent ide i do 42 odsto -  objašnjava direktor Snabdevanja električnom energijom Radovan Stanić.

Niža trifa svima traje osam sati, ali ne počinje u isto vreme. Od 22 časa do šest sati ujutru ili od 23 sata do sedam časova ujutru. U Beogradu od ponoći do osam ujutru.

Niža tarifa u pojedinim delovima Srbije počinje u različito vreme da bi se, kako kažu u EPS-u, izbeglo preopterećenje elektrosistema.

Tvrde i da sezonsko pomeranje časovnika ne remeti korišćenje jeftinije struje jer se signal za promenu tarife sa zimskim i letnjim računjem vremena usklađuje automatski.

Nižu tarifu označava crvena lampica, ako ne svetli sve vreme znači da ne registruje jeftinu struju.

- Trebalo bi da radi idikatorska lampica. Postoje dve moguće okolnosti ili da uklopni sat odnosno naprava ne radi kako treba ili da jednostvno ni brojilo ne registruje nižu tarifu. U tom slučaju bi se trebalo obratiti nadležnoj distruibuciji da se proveri o čemu se radi - kaže Stanić.

Da građani redovnije izmiruju račune za struju pokazuje i sve bolja naplata, a za februar je premašila 96 procenta.

VIDEO: Zbog krađe struje na Kosovu evropski

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nensi

    11. april 2018 | 18:36

    Svaki dan bar jednom čujemo da nešto treba da uskladimo sa evropskim standardima i u većini slučajeva je to na štetu osiromašenog naroda, neki dodatni trošak ,jedino ono što bi bilo od koristi to se ne uskladjuje, mi živimo noću jer tada peremo, kuvamo, peglamo da bi uštedeli koju paru pa ujutru odmorni od noćnog života na posao .U većini evropskih zemalja jeftina struja je od 22 časa i jedan negde i oba dana vikenda ali kod nas ne .Mi valjda imamo i viši standard i veću izdržljivost da radimo danju a jurimo jeftinu struju noću.

  • Akciza

    11. april 2018 | 19:16

    Moja omiljena stavka na računu je PDV na akcizu! Porez na porez! Jeeeee! Bravo! Zasto nije niza tarifa od 22h do 08h, nego od ponoci do 6 ujutro?

  • sasa

    11. april 2018 | 18:30

    Eps i njegove semafor tarife,nemas pojma koliko kosta kwh sa tim tarifama,plus akciza,tv pretplata angazovana snaga pdv i ko zna sta jos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA