≫ 

Uspešna godina za banke u Srbiji! Zaradile pola milijarde evra

Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka

  • 2

Banke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko pola milijarde evra. Ovo je najveća zarada u poslednjih deset godina, odnosno od početka svetske ekonomske krize, i ostvarena je uprkos drastičnom padu kamata.

Ako imate u ruci 10 oštećenih evra i 10 u kovanicama, vi zapravo nemate 20 evra: U kojim slučajevima novčanica apsolutno ne važi?

Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka. Ona je za godinu dana profit gotovo utrostručila, čime je sa četvrtog mesta u 2016. godini izbila na prvo u 2017. godini.

Banka Inteza skinuta je s trona na kojem je bila godinama i lane je bila na drugom mestu. To, međutim, ne znači da joj je zarada niža. Iz finansijskih izveštaja vidi se da je prošle godine zaradila 11,8 milijardi dinara, što je za petinu više nego 2016. godine, piše "Politika" .

Na trećem mestu je Komercijalna banka, koja je u prethodne dve godine prednjačila sa gubicima. Sada pozitivno posluje sa profitom od 8,1 milijardi dinara.

Na četvtrom mestu je Sosijete ženeral banka koja se pomerila za jedno mesto naviše dok su Unikredit i Rajfajzen banka imale isti profit od 6,6 milijardi dinara.

Posle ranijeg gubitka, visok profit je imala i Direktna banka koja je kupila dve male banke - KBM banku (bivšu Kredi banku) i Findomestik, koja će tek da integriše Pireus banku. Sledi Ekspo banka, nekadašnja Marfin, koja je zaradila 1,8 milijardi dinara prošle godine.

Lista banaka koje su imale gubitke je nepotpuna jer najveći gubitaši još nisu objavili svoje rezultate.

Daljinac

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raxx

    18. april 2018 | 10:49

    Banke sve bogatije a gradjani sve siromasniji...

  • DARKO 100%

    18. april 2018 | 11:32

    Nema tog koje banku namagarcio,ali ima banaka koje su od ljudi napravili magarce😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA