Sličice na ambalaži otkrivaju najvažnije stvari o proizvodu: Evo šta znače i koja od njih ukazuje na opasnost (DETALJNI PRIKAZ)

Problem je što većina potrošača ne zna ove simbole da protumači

  • 1

Da li je neki proizvod opasan, može li da eksplodira u našim rukama, koliko traje nakon što ga otvorimo i ima li povratnu ambalažu, samo su neke od stvari koje možemo da saznamo bacanjem pogleda na ambalažu proizvoda, samo ako znamo da raspoznamo slike i simbole.

ALARM ZA SVE KOJI PIJU FLAŠIRANU VODU: Plastične flaše sa ovim znakom su OTROVNE i nemojte iz njih da pijete!

Tumačiti komplikovane izraze, E brojeve i nositi lupu sa sobom kako bismo čak i to nerazumljivo uspeli da pročitamo, nemoguća je misija. Zato su za sve nas laike, tu slikovni prikazi najvažnijih stvari vezanih za proizvod, samo još da znamo da ih protumačimo.

Značenje oznaka na ambalaži, Foto ilustracija: Telegraf

Problem je što malo ko zna da je zeleno pisano slovo V znak da je proizvod namenjen veganima, da slika zeca označava kozmetiku i preparate koji nisu testirani na životinjama, a da nam otvorena kutija s brojem u njoj pokazuje koliko meseci je proizvod bezbedan za korišćenje nakon što ga jednom otvorimo.

Slika lobanje na ambalaži ukazuje nam da je proizvod opasan, vatre da je zapaljiv, a velikog znaka uzvika da može da izove nadražaje na koži. Tumačenjem ikonica na proizvodima možemo da vidimo koji je proizvod štedljiviji, koje pakovanje se reciklira, kao i koji proizvod sadrži manje opasnih jedinjenja.

Šta znače simboli na ambalaži, Foto ilustracija: Telegraf

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da bi potrošači morali bolje da se informišu o značenju ovih simbola.

- Proizvođač mora po zakonu da obeleži proizvod i na taj način informiše potrošača da bi on znao šta kupuje i da lakše donese odluku o kupovini. Potrošači ne znaju dovoljno o tim simbolima, a morali bi da obrate pažnju na njih, naročito zato što neki upućuju na način upotrebe i rizik od korišćenja proizvoda - kaže Nikolić.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daki

    25. april 2018 | 20:02

    Bilo bi dobro da se radi neka edukacija na tu temu. To su vrlo bitne oznake. Kao i oznake na plastičnim flasama. Češće pisati o tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA