Razbijamo ekonomski mit: Ko je zapravo najveća svetska sila?

Podaci docenta Radosavljevića su rastužili mnoge koji se "lože" na Kinu i Rusiju

  • 77

SAD, Rusija, zemlje EU ili Kina, koja od njih je najveća ekonomska sila?! Svaka od pomenutih ima svoje favorite koji veruju u njihovu moć, ali brojke pokazuju drugačiju postavku na svetskoj sceni od one u koju se najviše veruje.

Čini mi se da je to najviše u Evropi: Vučić o rastu BDP-a i povećanju plata i penzija

Docent Goran Radosavljević sa Fakulteta za ekonomiju i finansije je na Tviteru objavio podatke prema kojima je kineski bruto domaći proizvod (BDP) na nivou od 70 odsto evropskog i oko 62 odsto američkog. Ruski BDP je na 8,7 odsto BDP EU i na 7,7 odsto USA uz komentar "Nema tu ni S od sile".

Ovo je, naravno, rastužilo mnoge koji se "lože" na Kinu i Rusiju i izazvalo različite komentare.

U odgovoru na jedan od njih, docent tvrdi da Kina jeste sila u poređenju sa Srbijom, ali i da su USA i EU u ovom trenutku daleko veće sile od Kine, a Rusija tu nije ni u prvih 10.

Sa ulogom Kine i time da je njeno učešće u svetskom BDP-u bez većeg značaja nije se složio profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić koji tvrdi da je razlika između kineskog i američkog BDP-a realna, ali da veruje da će kineski BDP do 2020. godine prevazići SAD.

Kineski BDP bi uskoro trebao da prevaziće SAD Foto: Tanjug/AP

- SAD raste usporeno, a kineski ubrzano, samo je pitanje kada će se izjednačiti. Rusija je tu dosta siromašnija, ali ne možete ni da poredite Rusiju koja ima 145 miliona stanovnika sa Kinom koja ima preko milijardu ljudi, kao što nema smisla porediti pojedinačne zemlje sa grupacijama zemalja - objašnjava profesor Savić.

SLIKA BDP-A U BUDUĆNOSTI

Buduće prognoze za sve pomenute grupacije su optimistične jer svima predstoji rast. Razlika je jedino u brzini tog ekonomskog napredovanja.

Radosavljević se u svom postu osvrnuo na BDP EU iz 2010. koji je, kako kaže, bio 12,8 biliona evra, a u 2017. - 15,3 biliona evra.

"Ne može se reći da pada, osim da raste sporije nego BDP u USA i Kini", konstatuje on.

Evropu je usporila ekonomska kriza Foto: pixabay.com

I kakav-takav rast u EU predviđa i Savić koji kaže da je Evropu dosta "ukočila" ogromna ekonomska kriza.

- Unija broji 28 zemalja u kojima postoji komplikovan birokratski sistem, postoje različite potrošačke navike svake zemlje i treba to uskladiti, zbog čega Evropa teško da će ikada moći da parira Kini koja poslednje četiri decenije ima dvocifreni rast BDP-a - ukazao je Savić.

Što se tiče Rusije, nju vidi kao najveću vojnu silu koja stoji rame uz rame sa SAD, ali koja zbog sankcija ekonomski još dugo neće moći ni da se približi zemljama EU.

Kako se vama čini ovakav scenario? Šaljite nam komentare.

(S.Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WILSON

    10. maj 2018 | 22:09

    Najveća svetska sila je SRBIJA 700 godina je napadaju pljačkaju i ništa joj me mogu...

  • Kk

    10. maj 2018 | 22:00

    Ako Rusija nije sila ne znam ko je onda...

  • Zak bg

    10. maj 2018 | 22:03

    Opet je Rusija majka pravoslavna. Ucim decu da preziru Ameriku, Francusku, Nemacku i Englesku naciju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA