Zabrana koja stupa na snagu jula 2019. godine mogla bi drastično da promeni sisteme plaćanja kešom u celom svetu

- Ovo su loše vesti za kriminalce, teroriste i sve one koji pokušavaju da utaje porez ili one koji omogućavaju nekom drugom da ne plaća porez - rekao je blagajnik Skot Morison u govoru povodom najave novog budžeta vlade

  • 0

Liberalna stranka australijske vlade najavila je da će uskoro biti nezakonito plaćati sve preko 10.000 australijskih dolara AU (7.500 US $) gotovinom. Vlada kaže da time želi da podstakne "tranziciju digitalnog društva", i zaustavi dalju utaju poreza. Ali nisu svi zadovoljni ovim potezom.

Google "sakrio" 19 milijardi dolara na Bermudima, a reakcija kompanije je totalno iznenađenje

- Ovo su loše vesti za kriminalce, teroriste i sve one koji pokušavaju da utaje porez ili one koji omogućavaju nekom drugom da ne plaća porez - rekao je blagajnik Skot Morison u govoru povodom najave novog budžeta vlade.

- Nije pametno. Nije u redu. To je zločin - kaže Morison, a piše Gizmodo.

Zabrana stupa na snagu 1. jula 2019. godine i svaka uplata u vrednosti preko 10.000 dolara mora biti izvršena čekom ili kreditnom / debitnom karticom. Vlada će sprovesti meru tako što će izdvojiti oko 300 miliona dolara za ono što nazivaju Crnom ekonomskom stalnom radnom snagom. Cilj im je da udvostruče oko 3 milijarde dolara novih poreskih prihoda u naredne četiri godine.

Kao što ističe Guardian, jedna od najvećih ciljeva za novu radnu grupu biće zaustavljanje ilegalne trgovine duvanom. Australija ima najveći porez na cigarete u svetu, koji prosečno po paketu iznosi oko 40 AU (30 USD). Ali postoji ogromno crno tržište cigareta, koje čini kradena roba i krijumčarenje izvan zemlje. Porezi se ne plaćaju na cigarete sve do samog mesta prodaje, tako da je krađa iz skladišta duvana neuobičajeno česta u Australiji.

Australijanci i dalje puno više koriste gotovinu od digitalnog plaćanja Foto: Profimedia

Australijanci i dalje puno koriste gotovinsko plaćanje. Približno 37 odsto svih komercijalnih transakcija u Australiji se vrši korišćenjem gotovine. U Sjedinjenim državama one čine samo 32 odsto i 15 odsto u Švedskoj. Mnogi Šveđani su ljuti zbog toga što se sporo napreduje u bezgotovinsko društvo, istovremeno tvrdeći da digitalno sa sobom nosi bezbednosne probleme. I Indija je u novembru 2016. godine počela ukidanje svoje valute ukinuvši rupije od 500 i 1.000 kao zakonito sredstvo plaćanja.

Iako zabrana gotovinskih kupovina preko 10.000 dolara možda neće izgledati kao velika stvar za prosečnu osobu, mnoga mala preduzeća su uznemirena zbog najavljenog plana.

Trebalo bi očekivati da se vlade u narednoj deceniji sve više udaljavaju od gotovog novca, baš kao što anarhisti valute i dalje insistiraju na tome da su kriptovalute poput Bitkoina i Eteruma budućnost.

Istraživači iz 1970-ih su predviđali da će široko rasprostranjeni sistem debitnih kartica biti savršen nadzorni alat. I nisu pogrešili. Ono što nisu predvideli je ono što se desi kada se potpuno digitalna privreda hakuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA