Vranje, Niš i Kraljevo pripremili lokacije za stanove od 500 evra po kvadratu: U avgustu kreće izgradnja, 2020. useljavanje

U Beogradu nije bilo moguće usvojiti planski dokument istovremeno s drugim lokalnim samoupravama zbog održavanja izbora za odbornike gradske skupštine

  • 5

Bez rang lista i po nižim kamatama. Dok se o Zakonu još raspravlja, Vranje, Niš i Kraljevo pripremili su lokacije za jeftine stanove. U tim gradovima gradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti počinje krajem leta, kada se završe tenderske procedure. U Srbiji oko 30.000 policajaca i vojnika nema rešeno stambeno pitanje. U anketi se njih 18.905 izjasnilo da su zainteresovani za kupovinu tih stanova.

Krajem avgusta kreće izgradnja u ovim gradovima

Jedan od zainteresovanih je i policajac Vladimir Marković. Živi sa suprugom i dvoje dece, završio je Policijsku akademiju, radi od 2008. godine.

- Cena kvadrata stana nije visoka i iskreno se nadam da će uslovi prilikom kupovine biti povoljni, kako bi mogao u najkraćem mogućem roku da ja to isplatim - kaže Vladimir Marković.

U avgustu kreće izgradnja prvih 190 stanova, na zemljištu u vlasništvu grada Vranja, sa vrtićem i školom u blizini. Naselje je infrastrukturno opremljeno.

- Ono što je nadležnosti lokalne samouprave je da dovede infrastrukturu do same građevinske linije, do lokacije, mi imamo jedan manji deo koji moramo da uradimo i već smo ušli u proces projektovanja - kaže Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Kraljevo je odredilo lokaciju, Voćareve livade. U fazama gradiće 900 stanova, predstoji uređenje infrastrukture. Planiraju i tržni centar, školu, ambulantu.

- Infrastrukturno ćemo opremiti ovaj prostor. Biće potrebno gotovo 200 miliona dinara, ali kako država bude fazno gradila stanove tako će i grad, uz pomoć države fazno uređivati - kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Niški bezbednjaci mogu da očekuju početak gradnje od 25. septembra. Biće 200 stanova, od oko 500 evra po kvadratu, u naselju Stevan Sinđelić.

Niški bezbednjaci mogu da očekuju početak gradnje od 25. septembra Printskrin/RTS

- Ono što kao grad imamo obavezu to je izgradnja nedostajuće infrastrukture do parcele, onosno do placa gde će se graditi stanovi, to podrazumeva izgradnju ulica, dovođenje toplovoda, vodu, kanalizaciju, kolektor - kaže Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

Vranje i Niš pripremaju još lokacija za gradnju, za drugu fazu. U Vranju je toku izrada idejnog projekta. Niš će dobiti još 2.200 stanova iznad Pantelejske kasarne, a pored stanova gradiće i školu, vrtić i bulevar.

Prvi radovi, po sprovođenju izbora najpovoljnijeg izvođača i nadzora, očekuju se krajem avgusta, i to u Vranju i Nišu, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović povodom razmatranja u parlamentu Predloga zakona o posebnim uslovima za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Kraljevo takođe ima spremnu lokacija za gradnju, dok u Beogradu nije bilo moguće usvojiti planski dokument istovremeno s drugim lokalnim samoupravama zbog održavanja izbora za odbornike gradske skupštine.

ranje i Niš pripremaju još lokacija za gradnju, za drugu fazu Foto: Profimedia/Onoky

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe.

Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.

Izgradnja stanova u skladu sa zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da se reši najveći broj nerešenih stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje i predstavlja javni interes Srbije.

Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova pozitivno će uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u oblasti građevinarstva, na upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti, s obzirom na to da zakon definiše obavezno učešće domaćih firmi.

(Telegraf.rs/RTS/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA