≫ 

Brnabić: E-Uprava je najefikasniji način borbe protiv korupcije u Srbiji

Srbija ima ozbiljan potencijal da se transformiše u napredno digitalno društvo

  • 0

Elektronska uprava je najefikasniji način borbe protiv korupcije i najbolji način za pružanje kvalitetne i brze usluge građanima i privredi, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izračunali smo koliko vam je novca potrebno za putarine i gorivo do Grčke (TABELE)

Premijerka je danas posetila takmičare prvog državnog hakatona pod nazivom #CodeGovernment organizovanog sa ciljem da se pronađe rešenje za redizajn nacionalnog portala eUprava i poručila da Srbija treba više da se oslanja na domaću pamet i kreativnost nego na strane korporacije što je bio slučaj u prethodnom periodu kada je Srbija razvijala državnu upravu.

- To je jako skupo za državu i tako postajemo zavisni od velikih stranih kompanija sa kojima smo razvijali državnu upravu u prethodnom periodu. Treba da stavimo tačku na to i da više radimo sa domaćim inovatorima, kao i da u zahtevan proces digitalizacije uključimo fakultete, akademije i sve građane. Zato je ovaj hakaton važan - istakla je Brnabić.

Kako je rekla, Srbija ima ozbiljan potencijal da se transformiše u napredno digitalno društvo.

- Verujem da na kraju mandata ove vlade Srbija može da izgleda drugačije i da bude mnogo konkurentnija zemlja - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ona je zahvalila Startitu i Inicijativi Digitalna Srbija na organizaciji takmičenja i označila ih kao najbolje partnere vlade i Kancelarije za eUpravu u procesu digitalizicije Srbije.

Predstavnik Inicijative Digitalna Srbija i organizacije Startit Vukašin Stojkov rekao je da ta organizacija i članice Inicijative ulažu veliko znanje i bogato iskustvo u Hakaton koji je, kaže, važan korak ka uspešnoj digitalizaciji i kreiranju modernog i progresivnog društva.

- Ne očekujem da ćemo rešiti sve probleme za 48 sati, ali smatram da je saradnja privrede i drzave izuzetno važna jer samo zajedno možemo da kreiramo rešenja koja će biti na dobrobit svih građana i kompanija - rekao je Stojkov.

Vukašin Stojskov-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Jedna od učesnika takmičenja Marija Petrović istakla je da je svaki Hakaton za takmičare test izdržljivosti i pomeranja granica, ali i prilika da ostvare nove kontakte.

- Za mene je važno što ovaj Hakaton, za razliku od ostalih hakatona na kojima sam ranije učestvovala, nije fokusiran samo na biznis već je usmeren na rešenje koje će imati javni značaj - rekla je Petrović.

Ana Brnabić-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prvi državni hakaton, koji je počeo u petak pod nazivom #CodeGovernment, je takmičenje programera i dizajnera namenjeno traženju boljeg i funkcionalnijeg tehnološkog rešenja koje treba da unapredi korisničko iskustvo Nacionalnog Portala eUprava.

Događaj traje od 24 do 48 sati, a timovi sastavljeni od IT stručnjaka različitih profila rade na razvoju inovativnih rešenja konkretnog problema.

Učestvuje ukupno 14 timova - devet u Beogradu i pet u Nišu, a na kraju takmičenja biće dodeljene tri nagrade - vaučer u vrednosti od po 2.500 dolara u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu u prodavnicama tehnike.

Hakaton organizuje Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade i Inicijativom Digitalna Srbija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA