10

Šljivovicu su nam ukrali Česi, na ajvar su navalili Slovenci i Makedonci, ali ove proizvode smo uspeli da zaštitimo i ne zna se koji je bolji

Sve je počelo još u bivšoj Jugoslaviji, davne 1986. godine, kada su prva dva proizvoda dobila geografsko poreklo

Leskovačka sprža poslednji je na spisku od 70-ak naših proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Na prvi pogled statistika ne zvuči loše, ali samo tri su kao takvi priznati i u svetu - leskovački ajvar, bermet iz Sremskih Karlovaca i med sa Fruške gore.

Ako se ne posvetimo ozbiljnije brendiranju tradicionalnih proizvoda, mogli bismo ostati bez mnogih. Šljivovica je već zaštićena u Češkoj, a problema je bilo i sa leskovačkim domaćim ajvarom na kog su se nameračili i Slovenci i Makedonci.

Da se nešto pomera u pravom smeru pokazuje to što je Leskovačka sprža dobila oznaku geografskog porekla, ali i to što su učinjeni prvi korci za zaštitu "Šumadijske šljive".

Liči na duvan čvarke, a nije: Posle ajvara i roštilja, Leskovac zaštitio još jednu energetsku bombu - spržu

A sve je počelo još u bivšoj Jugoslaviji, davne 1986. godine, kada su prva dva proizvoda dobila geografsko poreklo, vina "dingač" i "postup". Tek deceniju kasnije, Užičani su zaštitili ime goveđe i svinjske pršute i slanine. Od tada do sada proizvodi su se samo nizali, ali ne brzinom kojom bi proizvođači hteli.

Geografsko poreklo priznato je, zatim, sremskim prerađevinama, kulenu, domaćoj kobasici i salami, pa požarevačkoj kobasici, čaju sa Rtnja, kačkavalju iz Krivog vira, ovčjem, kozjem i kravljem siru sa Homolja, vinu "banatski rizling", "jagodinskoj ružici", pivu "šampion", napicima "Kosovovina" iz južne srpske pokrajine....

Roba koja ima zaštićeno geografsko poreklo, prema Lisabonskoj konvenciji, ne podleže carinskim barijerama, nema propisanih kvota za njen izvoz na tržište Evropske unije, a na domaćem i inostranom tržištu prodaje se skuplje od proizvoda koji nemaju to obeležje.

OVA TRI PROIZVODA PRIZNAO JE CEO SVET

Druškogorski med, Foto: Pixabay.com

Fruškogorski med
Smatra se da lipov med u svom sastavu treba da ima od ukupnog broja polenovih zrnaca više od 29 odsto lipovih, dok kod Fruškogorskog meda ide čak i do 100 odsto. Ovaj med počeo je svojim kvalitetom da osvaja Evropu, ali i svet.

vino bermet, Foto: Profimedia/Corbis

Bermet iz Sremskih Karlovaca
Tehnologija pravljenja Bermeta čuvala se u karlovačkim podrumima i porodicama koje su ga proizvodile i prenosila sa kolena na koleno kao strogo čuvanu tajnu. Bremet je svojevremeno bio naročito cenjen na Bečkom dvoru, u Parizu i širom Francuske a nekoliko očuvanih boca pronađeno je i u olupini broda Titanik. Bermet se pravi tako što se u burad stavlja red grožđa, red aromatičnih travki i tako do vrha kada se naliva prošlogodišnjim vinom.

Leskovački ajvar, Foto: Profimedia

Leskovački ajvar
Leskovački domaći ajvar proizvodi se isključivo od zrele paprike, ponajviše od domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda. Ajvar je maziv, ujednačene gustine i bez izdvajanja tečnosti. U svom sastavu sadrži isključivo papriku, jestivo ulje, vinsko ili jabukovo sirće, so i šećer. Ne sadrži delove semena i može da bude ljut ili sladak.

OVO SU NEKI OD 70 PROIZVODA SA ZAŠTIĆENIM POREKLOM

Kavijar iz Kladova

Hrana, lek i afrodizijak - kladovski kavijar je svojevremeno bio najkvalitetniji na svetu, skuplji čak i od iranskog i od ruskog. I dok se na evropskim dvorovima služio uz najfinija vina kao aristokratska poslastica, u Srbiji ga je jela i sirotinja u kombinaciji sa seckanim lukom. Specijalitet koji se naziva i kladovski ajvar dobija se od crnomorske morune, jesetre, pastruge...
 

Futoški kupus je korišćen za vreme Turaka, Foto: Pixabay.com

Futoški kupus
Proizvodnja futoškog kupusa pominje se još za vreme turske vladavine. Ovim proizvodom se snabdevala austrijska carska vojska, plaćao porez i trgovalo kao lekom. Izgradnjom pruge kroz Futog, kupus stiže na tržište širom Evrope. Ovaj kupus ima veliki sadržaj šećera, mali sadržaj kiselina i belančevina. List je nežan, glavica blago spljoštena i savršen i za svežu upotrebu i za kišeljenje.
 VIDEO: E, ovako se roštiljaju sočni pileći ražnjići! Ima da se tope u ustima

 
Užička goveđa pršuta
Priroda je bila darežljiva prema Zlatiboru, a Zlatibor prema nama posebno kada je ovaj kraj iznedrio užičku goveđu pršutu. Braon crvena boja ovog specijaliteta, tkivo mramorirano malim skupinama masnog tkiva, specifične arome, napravljena je od najkvalitetnijeg buta, leđa, bifteka.
 

Pirotski ćilim, Printskrin: Youtube / Mrma Drma

Pirotski ćilim
Njegova specifičnost je što nema naličje, već dve potpuno iste strane. Raznovrsna je primena pirotskog ćilima pa se tako može koristiti za pokrivanje podova, zidova, kreveta, kao stolnjak, zavesa, pa i za izradu torbi i pojaseva. Međutim, najveće bogatstvo pirotskih ćilima su šare koje su na njima utkane, a svaka od njih ima svoju priču.

Belmuž, Printskrin: Youtube/Nebojsa Kolak

 
Belmuž iz Svrljiga
Belmuž je godinama unazad bio svakodnevni obrok balkanskih pastira koji se pravashodno spremao u okolini Knjaževca, Svrljiga, Kalne, Sokobanje, Zaječara i Niša. Recept je jednostavan, sastoji se od brašna, sira i malo soli. Kažu da je najbolji kada ga sprema muška ruka.
 

Pirotski kačkavalj, Printeskrin/Youtube - AGROmedia

Pirotski kačkavalj
Pirotski kačkavalj jedan je od najpoznatijih tradicionalnih mlečnih proizvoda naše zemlje. Ovaj brend star je nekoliko vekova i potiče još iz vremena kada je na obroncima Stare planine paslo po nekoliko stotina hiljada ovaca. Ranije se kačkavalj iz celog pirotskog kraja nosio u veliku, specifičnu pećinu u selu Staničenje, kako bi mogao sa sazri u prirodnim uslovima..
 
Zlatarski sir
Ono što je Dragačevo za trubu, to je Zlatar za sir. Zbog svog specifičnog ukusa koji duguje netaknutoj prirodi i planinskim travama, zlatarski sir je rado viđen na trpezama gurmana. U njegovim tankim belim kriškama, po kojima je specifičan, sadržane su sve lepote ovoga kraja.
VIDEO:Srbi su poznati i po pravljenju gulaša:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)
Tagovi: ajvar, Geografsko poreklo, Gurmanluk, Proizvodi, roštilj, Sprža, Zaštićeno poreklo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (10)
Poređaj komentare:
  • V
    vuki

    A sto makedonci uzeli ajvar kad je on njihov proizvod vekovima.Valjda leskovcani to su ukrali.

  • R
    Realista

    A Njemci radnu snagu....

  • H
    He

    Dali je neko probao Cesku sljivovicu? Ja jesam ,nije vredno komentarisati,neka su je ukrali i zastitili, ono sto se kod nas pravi to je sljiva ! I netreba nam geografsko poreko da bi je izvozili ,ako je to razlog ,pa mi je nemamo dovoljno ni za nas! Haha

Otpočela reforma računovodstva u javnom sektoru Srbije, budžetsko izveštavanje na višem nivou

Kreditne kartice sa čipovima i pin kodovima idu u zaborav: Plaćaćemo ostavljanjem otiska prsta

Malinari odustali od protesta, zadovoljni razgovorima

Odeća nam je skuplja nego u Britaniji, bela tehnika paprena, ali zato hranu plaćamo duplo jeftinije od EU

U Pančevu niče fabrika koja će zaposliti više od 1.000 radnika: Vučić na ceremoniji postavljanja kamena temeljca nemačkog giganta (FOTO)

Besplatna e-knjiga "Kako trgovati cenom kriptovaluta"

Kirija, depozit, 50 odsto troškova agenciji: Da bi iznajmili najmanju garsonjeru u Beogradu, ljudi masovno pozajmljuju novac

Novi rok za predaju zahteva za povraćaj PDV-a: Evo do kada možete da se prijavite

Zadovoljni ste sobom, budite zadovoljni i bankom

Kada nam pukne sijalica bacamo je u kantu za đubre, a evo zašto je to velika greška

Zbog visokih cena, obične stvari postaju luksuz: Šta je sve poskupelo u poslednja dva meseca?

Krkobabić: Moramo korak ispred vremenskih nepogoda

Uniqa osiguranje te vodi u Barselonu

Obustavljen otkup maline u ivanjičkom kraju, poljoprivrednici zabrinuti

Cela porodica 10 dana na letovanje za 1.000 evra - mit ili realnost?

Socijalno preduzetništvo u Srbiji u zaletu – od prehrambene i modne industrije do medija za podršku najugroženijim kategorijama stanovništva

Da li ste primetili da je meso poskupelo?

Samo korak vas deli do legalnog posla u Nemačkoj: Ovo je novi model za dobijanje radne dozvole!

Telekom Srbija isplaćuje dividende, ali oni koji imaju ove akcije, neće se ovajditi

Banke su ipak pobedile: Vrhovni sud im dozvolio naplatu troškova obrade kredita

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji

Nova taksa za čarter letove putnicima izbija iz džepa još 30 evra!

Beogradski splavovi na udaru, inspektori masovno kontrolišu

Samo dve stvari ne mogu da se blokiraju - vreme i otvaranje fabrika u Srbiji: Vučićeva poruka iz Kruševca (FOTO) (VIDEO)

Liči na duvan čvarke, a nije: Posle ajvara i roštilja, Leskovac zaštitio još jednu energetsku bombu - spržu

Na akcize i poreze dajemo pola plate, a najviše nas košta punjenje rezervoara, konzumiranje alkohola i cigareta

Skandal s Folksvagenom: Nemačka kažnjava ovu kompaniju sa 1,2 milijardi dolara!

Ako ste propustili prvu šansu za prekvalifikaciju za rad u IT sektoru, sada imate novu: Uskoro obuka i praksa za 750 polaznika

Zakon o umanjenju penzija biće ukinut do kraja godine: Dogovoren i novi aranžman sa MMF-om

Vučić na otvaranju Transanadolijskog gasovoda: Čestitao Erdoganu na projektu (FOTO)

Olimpijski komitet Srbije, VISA International i Vojvođanska banka: Promocija VISA Gold olimpijske kartice

Srpska privreda da se zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama: Premijerka u poseti NTP-u (FOTO)

Bez Turaka ne bismo imali ništa u Žitorađi, Krupnju, Beloj Palanci i Vladičinom Hanu

Završetak reforme sistema plata do kraja 2019?

Eksploatacija dece u Srbiji, 2018. godina: Više od polovine mališana u selima rade poslove za odrasle, u prašini, na vrućini i sa opasnim alatima

Prvi kilometri za brzu prugu Beograd-Budimpešta stižu već krajem meseca

Da li su rekordne cene gorive u regionu opravdane?

Od sportskih terena do auto-delova: Iznenadićete se šta se sve proizvodi od recikliranih guma

Lidl stigao u Srbiju! Ovo je simbol napretka, pridružujemo se uspešnim zemljama: Vučić na otvaranju logističkog centra (FOTO)

Isključili kontrolu štetnih gasova? Nemačka naložila Dajmleru da povuče 238.000 vozila na dizel

Najlon, kokošja pera, mrtve bube i azbest: Sve ovo krije se u falsifikovanim cigaretama

Da li Srbija dobija "čuvarkuću"? MMF stigao u Beograd