Istrošene baterije su opasne: Svi ih bacamo u kantu za đubre, a evo šta bi trebalo da radimo sa njima

Ukoliko se spale, teški metali dospevaju u vazduh u vidu sitnih čestica, a dalje opet u zemljište i vode

  • 5

Istrošene baterije su opasne, ne bi trebalo da ih bacamo u smeće, a mogućnost njihove reciklaže u Srbiji ne postoji. Šta onda da radimo sa baterijama koje izvadimo iz satova, igračaka, fotoaparata, daljinskih upravljača...?

Prema statistikama, četvoročlano domaćinstvo u Srbiji iskoristi čak 20 baterija godišnje. Svaka od njih sadrži opasne materije kao što su olovo, kadmijum i živa koji imaju dalekosežne negativne efekte po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Procesom raspadanja i razgradnje teški metali odlaze u zemlju, ali i u podzemne vode i potom u lanac ishrane. Sa druge strane, ukoliko se spale, teški metali dospevaju u vazduh u vidu sitnih čestica a dalje opet u zemljište i vode.

Unosan posao svima pred nosom: Dobra zarada krije se iza sakupljanja papira, plastike, stakla i ostalog otpada

Proizvođači i uvoznici ovih proizvoda, koji posle upotrebe postaju opasan otpad, u obavezi su da vode računa i o njihovom krajnjem bezbednom zbrinjavanju. U prodajnom objektu od krajnjeg korisnika, preuzimaju se istrošene baterije i akumulatori, a trgovac ih predaje sakupljaču.

Istrošene baterije ne bi trebalo bacati u đubre, Printskrin: Youtube/bajarider1000

U Udruženju reciklera Srbije kažu da ovo lepo zvuči, ali da, na žalost, ovakva praksa nije zaživela iako je definisana pravilnikom još 2010. godine.

- Istim pravilnikom jedinice lokalne samouprave zadužene su za prikupljanje baterija i akumulatora od stanovništva u posebnim kontejnerima. Ali ni to se nije desilo, već se baterije mešaju sa ostalim otpadom iz domaćinstva - objašnjavaju u ovom Udruženju.

Za kućne baterije reciklaža u Srbiji ne postoji.

- Predlog je da se u svom kraju raspitate ko preuzima ovu vrstu opasnog otpada jer postoje specijalizovane prodavnice elektro opreme i opreme za osvetljenje koje preuzimaju baterije - kažu u Udruženju reciklera Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    4. jul 2018 | 15:21

    Mi još uvek nismo savladali ni bazičnu veštinu tj. bacanje smeća u kontejner a kamoli da razmišljamo o sofisticiranoj varijanti odlaganja baterija i sijalica.

  • Ja

    4. jul 2018 | 14:58

    Pa nemamo kante za plastiku i papir a ne za baterije

  • Lucifer 1.

    4. jul 2018 | 15:41

    Za naš narod to je previše komplikovano a i treba da odneseš gde treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA