≫ 

Instagram i Fejsbuk trgovci debelo zagazili u mutne radnje: Ako prodajete robu na ovaj način, mogu oštro da vas kazne

Problem ne bi predstavljala internet trgovina kada bi ona bila uređena i definisana kao na stranim sajtovima, po svim propisima i pravilima korišćenja

  • 16

Internet je otvorio mnoge prozore u svet, a najviše je pogodovao onim koji putem njega zarađuju. Prodaja preko interneta u Srbiji se razvila do te granice da je počela da preuzima ozbiljan primat u sivoj ekonomiji.

Fejsbuk i Instagram stranice prodaju bukvalno sve, ali zato ne plaćaju ni dinar poreza. Niti prijavljenog preduzeća, niti fiskalnog računa, a zarada je čista - njihova.

Trenutno zarađujemo najmanje 143 dinara po satu, a od 15. septembra naš rad koštaće više

Problem ne bi predstavljala internet trgovina kada bi ona bila uređena i definisana kao na stranim sajtovima, po svim propisima i pravilima korišćenja.

Instagram obiluje stranicama ovakvog sadržaja; Foto: Instagram

Iz Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije kažu da su se sa ovakvim problemima susretali mnogo puta, a inspektori nastoje da takvim osobama uđu u trag, što nije nimalo lako.

Kako bismo saznali šta se dešava sa onima koji budu uhvaćeni kao nelegalni prodavci, pitali smo Sektor za trgovinu, usluge i politiku konkurencije i Sektor tržišne inspekcije.

- Kod inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti kao osnovni problem je indetifikacija prodavca, obzirom da neregistrovani prodavci otvaraju lažne profile preko društvenih mreža i na taj način pokušavaju da sakriju svoj pravi indetitet. Kada se dođe do konkretne osobe sa njom se postupa u skladu sa zakonom, a roba se stavlja van prometa - rekli su.

Nelegalni trgovci su nelojalna konkurencija legalnim trgovcima koji ispunjavaju sve svoje obaveze prema državi, jer mogu imati nižu cenu od legalnih.

Trgovcima se teško ulazi u trag; Foto: instagram

Sektor tržišne inspekcije vrši kontrolu prometa robe i usluga preko interneta (Fejsbuk, Instagram i drugi internet domeni). Inspekcijske kontrole iz ove oblasti se pokreću na osnovu zahteva i prijava pravnih i fizičkih lica kao i drugih državnih organa.

- Da bi identifikovali ovakve prodavce tržišna inspekcija ostvaruje saradnju sa MUP-om, Odeljenjem za visoko tehnološki kriminal kao i sa tužilaštvom.Kako se dostava robe koja je kupljena preko interneta isporučuje putem kurirskih službi-brze pošte tržišna inspekcija je ostvarila saradnju i sa poštanskom inspekcijom kako bi identifikovali prodavce odnosno pošiljaoce robe - izjavili su predstavnici nadležnog ministarstva.

Kada se indetifikuju nelegalni prodavci robe preko interneta tržišni inspektori imaju i vrše ovlašćenja i dužnosti kao i prema neregistrovanim subjektima.

Zatečena roba koja je poslužila za nezakonito obavljanje delatnosti se zaplenjuje i protiv tog lica se podnosi prijava nadležnom prekršajnom sudu.

Po pitanju suzbijanja sive trgovine putem interneta, iz ove institucije kažu da redovno prate i kontrolišu rad nelegalnih trgovaca, a kada uspeju da ih uhvate, onda i intervenišu.

Ukoliko nelegalan trgovac bude uhvaćen, roba se pleni; Foto: Facebook

- Tržišna inspekcija kontinuirano radi kontrole nelegalnog prometa preko interneta i to raznih vrsta robe: tekstilna roba i galanterija, obuća, sportska oprema, duvan, dijetetski suplementi, pecaroška roba kao i roba kojom se povređuje pravo intelektualno svojine - rekli su za Telegraf iz ova dva sektora Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikaciju.

KADA JE DOZVOLJENA ONLAJN PRODAJA?

Fizičko lice koje ispunjava uslove za obavljanje prodaje robe može biti trgovac, prema Zakonu o trgovini.

Međutim, fizičko lice se prema Zakonu o trgovini (Čl.11) može baviti trgovinom ograničenog spektra proizvoda i to poljoprivrednih, divljači, ribe i gljiva. Trgovinom se mogu baviti i ljudi koji rade rukotvorine, a i frilenseri koji nude svoje usluge. U slučaju prodaje na malo i veliko, trgovina je dozvoljena samo pravnim licima i preduzetnicima (Čl. 13 i 14).

Daljinska trgovina, u ovom slučaju onlajn trgovina, koja se vrši putem interneta uređuje se posebnim Zakonom o elektronskoj trgovini, u kojoj se ne spominje mogućnost vršenja trgovine u svojstvu fizičkog lica.

Fizičko lice kao takvo legalno može vršiti prodaju polovnih stvari i to na malo. Da bi se kvalifikovalo za legalnog prodavca, fizičko lice mora da registruje delatnost u APR-u i da plaća godišnji porez prema obračunu.

Sankcija za lica koja obavljaju promet robe/usluga, a nemaju svojstvo trgovca je prema Zakonu o trgovini novčana kazna koja se može kretati u rasponu od 50.000,00 do 150.000,00 dinara. Osim toga, ilegalna prodaja preko interneta je krivično delo i kažnjiva je zakonom.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    24. avgust 2018 | 09:12

    Hocu da prodam na Limundu cipele koje me zuljaju. Da li treba da otvorim firmu?

  • Ale

    24. avgust 2018 | 10:36

    Da je porez 10% od prodate robe svi bi plaćali bez problema ali vi dragi političari tražite 50-60%. Mnogo je to.

  • Boban

    24. avgust 2018 | 08:13

    Banana drzava.... da nece mozda meni koji uzgojim i koji prodam po neku sadnicu godisnje da treba firma mozda?.Gladni politicari samo gledaju kako da izmuzu jos koji dinar od naroda koji pokusava da prezivi pa da se ona na tv i po novinama sepure kako su izvukli drzavu iz propasti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA