Imamo novca i za četvrti most u Novom Sadu, rast privrede nam omogućava da ulažemo: Vučić najavio nove velike investicije

- Moraju da kažu koliko će da košta i šta bi to značilo, da vidimo šta se time dobija, a nije problem, gradićemo još mnogo mostova - rekao je predsednik Vučić

  • 33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pronalaženje strateškog partnera za RTB Bor izuzetan rezultat, da je taj rezultat postignut u prvom pokušaju, dok su "neki četiri puta pokušavali da prodaju RTB Bor" i u tome nisu uspeli, jer je sve loše funkcionisalo i u tom preduzeću i u državi kada su je oni vodili.

Brnabić: Izbor strateškog partnera za RTB Bor ogroman uspeh, sačuvano 5.000 radnih mesta

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, a u vezi sa nekim kritikama na račun jučerašnje odluke o starteškom partneru za RTB Bor, kineskom gigantu "Zijinu" rekao prvo da je veoma srećan zbog građana i tog grada i Majdanpeka, Zaječara, Kladova, Boljevca i čestitao građanima na veličanstvenoj investiciji.

Upitao je i kako neko može uopšte i šta može da kritikuje, uz podsećanje da su ti koji kritikuju četiri puta pokušavali da prodaju rudarski basen, a da se niko nije javljao, jer je stanje bilo loše i država loše funkcionisala.

- Mi jednom i napravili izuzetan rezultat - rekao je Vučić.

Ukazao je da velike probleme pravilo to preduzeće i da dugove koje je to preduzeće pravilo više nećemo imati.

Vučić je u vezi sa odlukom o starteškom partneru za RTB Bor, kineskom gigantu "Zijinu" rekao da je veoma srećan zbog građana i tog grada i Majdanpeka-Foto: LJ. Aleksić/RTB Bor

Prema njegovim rečima, Kinezi su najmoćniji i kontrolišu uveliko svetsko tržište bakra, a vest o stateškom partneru je velika stvar za čitav Istok Srbije.

Kaže i da se nada da će to zaustaviti odlazak ljudi iz tih krajeva pa čak i da očekuje povratak onih koji su ranije otišli.

Za četvrti most u Novom Sadu imamo para, ali najpre da procenimo

Posle najave gradonačelnika Miloša Vučevića, da postoji ideja da se u Novom Sadu radi još jedan most, predsednik Vučić je rekao da je važno što imamo ovakav rast privrede, jer to znači da imamo novca i možemo dalje da ulažemo, ali moramo da znamo i zašto to činimo i šta ćemo time dobiti.

- Moraju da kažu koliko će da košta i šta bi to značilo, ne samo Novosađanima, mora svoje da kaže i Pokrajina, i Ministarstvo, da vidimo šta se time dobija, a nije problem, gradićemo još mnogo mostova - poručio je.

Objasnio je da nam to omogućava rast od pet odsto, jer to znači da je na naš ukupni BDP od 40 milijardi dinara, pet odsto dve milijarde, a to dalje znači da te dve milijarde mogu da se troše a da to ne zaduži zemlju niti povećava javni dug.

Predsednik Vučić je poručio da za četvrti most u Novom Sadu ima para, ali da mora sve da se proceni najpre-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Zato je važno da takav rast podržavamo, a to ćemo činiti daljim ulaganjem u intrasfrukturu, to su i putevi i mostovi, bolnice, ali i stanovi za vojnike i policajce, kasnije će biti i za profesore, lekare, medicinske sestre - naveo je i dodao da se prvi put Srbija nalazi na trećem mestu po stopi rasta u prvih šest meseci.

- Verujem da ćemo zadržati svoju poziciju u prvih pet evropskih zemalja do kraja godine i ne samo u ovoj godini već želimo da budmeo u prvih tri, četiri zemlje najuspešnije po stopi rasta i u narednih deset godina - rekao je Vučić.

Kako je primetio, kada je o tome govorio pre izvesnog vremena mnogi su govorili kako su to njegove "lakrdijaške priče" i kako u tome nema ni trunke istine, a sada se, dodao je, vidi da je govorio istinu.

- To se dogodilo zato što smo doneli fleksibilan i ozbiljan Zakon u radu koji je privukao mnoge strane investitore da dođu da ulažu u našu zemlju, sproveli tešku penzionu reformu, uradili mere fiskalne konsolidacije i bez obzira na činjenicu što su nam rashodi ogromni, prihodi su sve veći i imamo zdrav sistem i suficit u budžetu, sve nižu stopu nezaposlenosti - naveo je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kristina

    1. septembar 2018 | 16:56

    Srbija je medju vodecim zemljama EU, kada je rec o stranim investicijima .

  • Reki

    1. septembar 2018 | 17:12

    Javne finansije su konacno dovedene u red. Most bi svakako koritio gradjanima.

  • Zika

    1. septembar 2018 | 15:21

    Novi cetvrti most bi bio veoma pozeljna investicija u Novom Sadu,jer se grad veoma prosirio i povecao broj stanovnika.Sve veci broj automobila za sobom povlaci i nametanje novih infrastrukturnih resenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA