56

Vučić na zatvaranju Biznis foruma u Leposaviću: Cilj nam je da Srbija bude ekonomski najjača (FOTO) (VIDEO)

Na biznis forumu učestvovalo je više od sto privrednika iz centralne Srbije i sa KiM, a posetilo ga je preko 500 posetilaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatvorio je biznis forum u Leposaviću, koji je otvoren tokom njegove posete Kosovu i Metohiji.

Ekonomski uticaj Vučićeve posete Kosovu: Otvoren biznis forum, najavljene brojne investicije, prisutno 100 kompanija i više od 500 posetilaca (FOTO)

Na biznis forumu učestvovalo je više od sto privrednika iz centralne Srbije i sa KiM, a posetilo ga je preko 500 posetilaca.

Predsednik je obišao štandove, pogledao promo film Investicioni potencijali Kosova i Metohije i obratio se okupljenim privrednicima.

Foto: Marko Jovanović

- Srećan sam što mogu da pozdravim brojne privrednike odavde i iz centralne Srbije. Veoma sam srećan što ste uz podršku i pomoć PKS svi zajedno ovde na KiM, drago mi je što sam video dve domaće banke i naše najbolje i najveće kompanije, što su pokazale interesovanje za ulaganje na KiM i kako se bori za KiM - rekao je on i poslao dve poruke privrednicima.

- Molim privrednike iz centralne Srbije da sagledaju mogućnosti ulaganja i podršku našem vrednom narodu na KiM. Za to će država Srbija dati posebne subvencije u vidu uredbe, ali neće biti lako da se ovakva uredba napravi, jer postoje mnogi problemi, kao što je granica koju mi ne priznajemo - najavio je on.

Druga stvar, objasnio je, malo je složeniji problem, a tiče se pitanja pravne sigurnosti ulaganja, pre svega bankarskih garancija.

Foto: Marko Jovanović

- I za to ćemo naći rešenje ili ćemo pružiti podršku kao neko ko daje garanciju. Da vidimo sve moguće načine, da umrežimo što više stvar,i a bi ste bili motivisani za ulaganje na KiM - podvukao je on.

Cilj nam je da Srbija bude ekonomski najjača, poručio je Vučić. Pozvao je srpske privrednike da ulažu i u albanske sredine na KiM.

Vučić je naveo da novca imamo, i istakao da je pre četiri godine, kada je postao premijer, Srbija imala javni dug od 79 odsto, a 1. januara 2019. godine taj dug biće i ispod 48 odsto.

Kako je naveo, tada je jedna zemlja u regionu imala 25 dosto, a druga 55 odsto javnog duga, dok su ti dugovi sada 49 odnosno 73 odsto BDP.

Dodao je i da smo pretekli sve u regionu po visini plata i penzija, sem Crne Gore, ali računa, kaže, da će za 15, 16 meseci Srbija i nju preteći u tom segmentu.

To je, kaže, stoga što imamo najzdravije stanje i jedini smo, a i među prvima smo u Evropi, sa rastom od 4,9 odsto BDP, i zato jesmo u stanju da pružimo i ponudimo velike podsticaje i subvencije privrednicima da ulažu u KiM i to ne samo na sever, već i južno od Ibra.

- Došao sam da predočim da idu veće penzije i plate, ako budemo imali ovakav rast, ići ću iz opštine u opštinu u Leposavić, Lešku... Daćemo sve od sebe da i kroz razvoj školstva, kroz kosovski dodatak, penzije. . . učinimo sve da naši ljudi na KiM žive bolje - rekao je Vučić.

Foto: Marko Jovanović

- Bez posla, niko neće ostati ovde gde to nije lako, gde to nije jednostavno. Hvala vam što ostajete na svojim ognjištima i svima onima koji mogu neka pomognu, a država će naći način da vas podstakne i nadam se da ćemo sledeće godini kada vas ponovo posetim videti da smo u tome uspeli - rekao je Vučić.

Na biznis forumu su predstavljene firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš, a od većih kompanija prisutne su MK grupa, Moji brendovi, Sirogojno, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina, Komercijalna banka, Banka Poštanska štedionica i druge.

Foto: Marko Jovanović

On je izneo planove za razvoj 10 opština na KiM sa većinski srpskim stanovništvom.

Vučić je naveo da će u Leposaviću pomoći fabriku za preradu drveta kako bi imala višu fazu prerade, u planu je da se otvori fabrika za proizvodnju nameštaja i fabriku peleta, a 13 miliona evra Trepča će uložiti u pogon za proizvodnju baterija, gde će biti zaposleno između 250 i 300 radnika.

Takođe, najavio je pomoć u pronalaženju investitora za Šik Kopaonik.

Kada je reč o Zubinom Potoku, Vučić kaže da će pomoći nastavak proizvodnje u fabrici tekstila Javor, kao i otvaranje i obnavljanje kapaciteta u fabrici nameštaja Simpo, ali i zemljoradničku zadrugu, koja je najveći otkupljivač voća i povrća na KiM.

Za Kosovsku Mitrovicu je Vučić rekao da će pomoći otvaranje IT centra koji će proizvoditi softvere i da je tu država spremna da uloži veliki novac, ali i nastavak nezavršene sportske hale...

Foto: Marko Jovanović

Radiće se i centralni gradski trg, naveo je i dodao da je severna Kosovska Mitrovica, kao i Gračanica, svojevrstan simbol i da, kao takva, mora da se i razvija i napreduje.

- Hoćemo i imamo snage, makar sve novo izgradili, da napravimo jedan od najlepših srpskih gradova i ne samo da uredimo centralni trg, nego i sve drugo. To je slika i prilika Srbije, to je slika i prilika srpskog naroda - rekao je Vučić.

U Zvečanu će država pomoći završetak Rajske banje u Banjskoj, uskoro počinje proizvodnja piva u Banjskoj, a tu je i sušara za voće od 1000 kilograma u turnusu.

U Gračanici, dodaje Vučić, tebalo bi da bude otvorena farma sa 10.000 koka nosilja i proivodnju jaja, da se povećaju kapaciteti klaničarske industrije, kao i da se napravi fabrika sanitetskog materijala, za šta će se dati najveći podsticaji potencijalnom investitoru.

Vučić je pozvao ljude iz Raniluga da predlože projekte, kao i iz opštine Parteš, dodajući da bi u obe te opštine trebalo obnoviti lokalne puteve.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Novom Brdu bi trebalo otvoriti liniju za obradu prehrambenih sirovina, kao i farmu za 300 grla junadi i turistički sadržaji.

U Štrpcu će će biti uloženo u razvoj pekarskog pogona, kao i završetak vrtića.

Predsednik Srbije je pozvao sve opštine da dođu sa pripremljenim planovima i projektima, a da će se sve što se može i uraditi i uložiti novac, a poručio i da bi se onda ponovo videli za godinu dana da zajedno sagledaju šta je učinjeno i šta nadalje može i treba da se radi.

Kancelarija za KiM je organizovala forum, u sportskoj hali u Leposaviću, na kojem su učestvovale firme iz strukovnih udriženja privrednika iz centralne Srbije, kao i neke od najvećih domaćih kompanija.

Forum je bio prilika za poslovne susrete vodećih kompanija iz centralne Srbije sa privrednicima sa KiM, kao i za predstavljanje privrednih i investicioni potencijala opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM.

Forum je otvorio Marko Čadež, direktor Privredne komore Srbije, a društvo predsedniku Srbije su pravili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Biznis forum, Kosovo, Leposavić, Poseta Kosovu

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (56)
Poređaj komentare:
 • I
  Ivana

  Srbija jaca u svakom smisli, a tek ce jos vise biti mocnija.

 • K
  Kosta

  Treba nasem narodu na KiM, pomoci na sve moguce nacine, a to predsednik Vucic i radi

 • R
  Rasa

  Srbija je vec sada dosta ekonomski jace nego za vreme vladavine DS-a!

Evo pod kojim uslovima je dozvoljena isplata zarade "na ruke"

KVIZ: Proverite koliko biste bili uspešni na berzi

Kada bi se sav keš u Srbiji podelio građanima na jednake delove, evo koliko bi svako od nas imao para

Kina želi nezavisnu, jaku i snažnu Srbiju: Vučić posle sastanka sa Li Kećiangom (FOTO) (VIDEO)

Besplatan e-commerce servis Banca Intesa za male trgovce

Imate li 90.000 dinara "u šteku"? Tek je prošlo letovanje i spremanje dece za školu, a stiže veliki jesenji udar na džep

Ugledni balkanski ekonomista predviđa novu svetsku ekonomsku krizu kakva nije viđena u poslednjih 50 godina

Na muci je 8.000 penzionera: Na biro otišli po jednom zakonu, a penziju dočekali po drugom

Novi sporazum potpisan u Kini donosi 10.000 radnih mesta u Srbiju: Gradi se Industrijski park u Borči vredan 220 miliona evra (FOTO)

Predstavljen nov izgled novčanica od 100 i 200 evra: Dizajneri su se baš potrudili (FOTO)

Nova EU investicija u Srbiji: Preuzimaju finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu (FOTO)

Hoćete da pokrenete sopstveni posao? Evo zašto će vam to od 1. oktobra biti lakše (FOTO)

Firme više ne smeju da nam šalju reklamne mejlove, da nam naplaćuju usluge koje nismo tražili i da nas zatrpavaju SMS porukama

Gde se u Srbiji najviše isplati da vam pukne vodenjak? Detaljna lista svega što naši gradovi daju novopečenim majkama

Sberbank stvarno SUPER keš kredit

Siniša Mali: Želimo da budemo šampioni po stopi rasta

10 sporazuma i milionske investicije: Zbog čega je ova Vučićeva poseta Kini "istorijska" i važna za Srbiju?

Ana Brnabić: "Fijat" ostaje u Srbiji, ne postoji nijedan razlog da sumnjamo u to

70 indijskih kompanija posluje u Srbiji: Indijci puše srpske cigarete i koriste našu klimu

Srpkinje se žale zbog porodiljskog bolovanja, a evo kolika je naknada u Americi, Nemačkoj i Holandiji

Kada se sve sabere i oduzme Srbima za "preživljavanje" fali mesečno 10 evra

Još jedna prevara onlajn trgovaca: Upozoravaju nas da ne vraćaju novac, iako imamo po zakonu 14 dana da odustanemo od kupovine

Digitalizacija predstavlja šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama: Brnabić na sastanku sa predstavnicima IT giganta (FOTO)

2 grama šunke, delić jajeta, vekna hleba i meda "na vrh kašičice": Kako izgleda naš obrok po potrošačkoj korpi (INFOGRAFIKA)

Arapi preuzimaju PKB: Al Dahra kupila poljoprivredni kompleks za 105,5 miliona evra, koji vredi duplo više

Marija i Ana su najuspešnije poslovne žene u Srbiji, a uskoro će da se bore za 1. mesto na prostoru bivše Jugoslavije

Nekoliko stotina firmi postoji samo da bi pralo novac: Zbog utaje poreza iza rešetaka završilo 219 ljudi

Pronađite svoju platu: Prosvetari su započeli štrajk zbog platnih razreda, a nikome nije jasno o čemu se radi (TABELA)

Od 1. oktobra veće penzije, plate rastu do kraja godine

Zvanična statistika pokazala: Nikad nismo mogli da kupujemo više jaja, brašna, šećera, mesa... nego danas (TABELA)

Specijalna jesenja ponuda Vojvođanske banke

Velika potražnja za ogrevnim drvetom: Srbi se sve više vraćaju cepanicama, ali ih najneefikasnije koriste

Agenti za nekretnine o novim propisima: "Samo što se ne traži DNK od pokojne babe"

Za ovo drvo je retko ko čuo, a od njega za 3 godine može da se zaradi stan: Ljubiša ga je posadio i planira svojih prvih 50.000 evra (FOTO)

Vlada prelomila: Minimalac povećan na 155 dinara, najniža plata će biti veća od 27.000 dinara

Najavljene investicije na KiM garantuju opstanak Srba: Samo jedna fabrika će zaposliti više od 200 mladih sa Kosova, a evo šta je još u planu

Zašto gorivo u Srbiji ne može da pojeftini, iako cena nafte pada u celom svetu

Ekonomski uticaj Vučićeve posete Kosovu: Otvoren biznis forum, najavljene brojne investicije, prisutno 100 kompanija i više od 500 posetilaca (FOTO)

Skeniranje i provera biografije: Od 15. septembra pre kupovine stana sledi detaljna istraga kupaca

Inspektori zatvorili 44 pumpe zbog nepravilnosti: Ne izdaju račune, zapošljavaju na crno, imaju višak goriva

Bonžita ima novog vlasnika: Čuvena "Ravanica" prodata za 320.000 evra

Izvezli smo 50.000 tona slatkiša u 2017. godini: Srpske poslastice stižu do najudaljenih prodavnica sveta