≫ 

Rok trajanja proizvoda mnogo je kraći od datuma naznačenog na pakovanju: Trik je u jednoj oznaci

Na primer, ako u kutiji stoji broj 12, to znači da proizvod može da se koristi 12 meseci od trenutka kada ga otvorimo

  • 4

Šamponi, regeneratori, mleka za skidanje šminke, micelarne vode i mnogi drugi kozmetički proizvodi na sebi imaju oznaku koja pokazuje koliki im je rok trajanja od trenutka kada ih otvorimo.

Sličice na ambalaži otkrivaju najvažnije stvari o proizvodu: Evo šta znače i koja od njih ukazuje na opasnost (DETALJNI PRIKAZ)

Znak izgleda kao otvorena kutija u kojoj se nalazi broj koji označava koliko meseci nakon otvaranja je taj proizvod bezbedan za upotrebu.

Na primer, ako u kutiji stoji broj 12, to znači da proizvod može da se koristi 12 meseci od trenutka kada ga otvorimo.

I najskuplja šminka ima svoj životni vek: Kada je pravo vreme da pobacate sve iz nesesera i da nabavite novo? (INFOGRAFIKA)

Oznaka koja pokazuje koliki je rok trajanja, Foto: Telegraf

Ova oznaka nalazi se na poleđini svih kozmetičkih proizvoda, bilo da su to šamponi, sprejevi, balzami za usne ili kreme za lice i senke za oči...  Iako bi trebalo da daje jednu od najznačajnijih informacija o onome što kupujemo, informaciju o periodu ispravnosti, ova oznaka izgubila je poentu.

Svako od nas, kada uđe u parfimeriju, u potrazi za savršenim proizvodom otvori i pomiriše sadržaj velikog broja bočica. Čim otvorimo šampon da bismo videli kako miriše, njegovih 12 meseci počinje da ističe, što znači da onaj ko ga kupi najčešće nije prvi koji ga je i otvorio.

Mnogima nije jasno zbog čega se ovaj znak nalazi samo na kutijama koje nisu zapečaćene ili obmotane celofanom, već i na bočicama čiji poklopac lako može da se podigne nared prodavnice.

VIDEO: Hrana "iz kontejnera"? Postoji supermarket i za to

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • titurito

    8. oktobar 2018 | 11:58

    svi samponi su vec otvodeni, tj. nemaju hermetjcku zastitu kad kupite sampon, a i mnogi drugi preparati su po istom principu....tako da i na tarabi pise....

  • Y

    8. oktobar 2018 | 12:14

    Retko sta kod mene u kuci dugo stoji odma se potrosi

  • Vukodlak

    8. oktobar 2018 | 12:17

    I u cemu je poenta, kada mi to znamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA