Nova snaga za EPS-ovu elektranu: Grčić pustio u rad revitalizovani agregat A1 u HE Đerdap

Pritiskom na dugme, agregat su u rad pustili Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike

  • 4

Agregat A1 u Hidroelektrani "Đerdap 1" pušten je u rad nakon završene revitalizacije kojom su obezbeđeni povećanje snage od 10 odsto i dodatnih 30 godina proizvodnje električne energije.

Pritiskom na dugme, agregat su u rad pustili Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

- Kapitalna revitalizacija agregata HE "Đerdap 1" je veoma značajan posao za energetski sistem i EPS. Do sada su revitalizovana četiri agregata - A1, A4, A5 i A6 i  time smo dobili oko 60 MW nove snage za proizvodnju električne energije. Praktično se kroz revitalizaciju "Đerdapa" dobija jedna nova hidroelektrana - rekao je Antić.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, istakao je da je revitalizacijom snaga agregata A1 povećana za 10 odsto, sa 178 MW na 195 MW i da je projekat obnove tog agregata koštao oko 32 miliona evra.

- Revitalizacija hidroagregata A1 započeta je pre više od dve godine. Bilo je dosta problema i sa izvođačem i sa tehničke strane, ali smo upornošću i nizom razgovora sa partnerima i prijateljima iz Rusije, predstavnicima kompanije "Silovije mašini", uspeli da otkočimo proces. Završili smo revitalizaciju i hidroagregat A1 sada proizvodi električnu energiju većom snagom - rekao je Grčić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prvi čovek EPS-a dodao je da je revitalizacijom zagarantovano još 30 godina rada hidroelektrane na Dunavu.

- Naš cilj je da sačuvamo kapacitete koje smo nasledili od prethodnih generacija i još u boljem stanju ih ostavimo narednim generacijama. Revitalizacija agregata je najlepši poklon EPS-u za 124 godina postojanja i rada – istakao je Grčića i dodao da je u ime svih zaposlenih u EPS veoma srećan zbog dobro obavljenog posla.

Hidroenergetski i plovidbeni sistem "Đerdap 1" napravljen je na 943. kilometru Dunava, kod Kladova. Deo je ogranka "HE Đerdap" i sistema "Elektroprivrede Srbije" i godišnje prosečno proizvodi oko 5,5 milijardi kWh električne energije, odnosno oko polovine ukupne proizvodnje hidroelektrana EPS-a. Agregat A1 je revitalizovan u godini kada se obeležava 45 godina od završetka izgradnje HE "Đerdap 1".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    17. oktobar 2017 | 22:24

    Sa ovom cenom struje ni kvarovi na banderi ne mogu da se poprave. Odakle 32 mil. Evra za popravku agregata?

  • Nele

    17. oktobar 2017 | 18:41

    i da vrate ed vojvodina pa ce da rasporede kad ko kako dobar

  • Nele

    17. oktobar 2017 | 18:46

    ako nije dobar bodostaj pogasi sve i napystite nek predju na inostranu elektriku uvescemo jeftinijr bez zonxonirsnja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA